^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Newsletter

Parę pomysłów na świąteczne ciasteczka

       Zwyczajem głęboko zakorzenionym w tradycji świątecznej jest pieczenie drobnych ciasteczek przed Świętami Bożego Narodzenia – co najmniej 2 tygodnie przed rozpoczęciem świętowania. Z wypiekania przepysznych ciasteczek znany jest Śląsk Cieszyński.

Dawniej ilość i jakość ciastek zależała od zasobności gospodarzy. W bogatych domach piekło się od kilku do kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu rodzajów ciastek o przeróżnych kształtach. Najbardziej popularne były pierniczki, które wycinano foremką aby nadać im ciekawy kształt. Piekło się je z dodatkiem przypraw korzennych, miodu, jaj i masła. Były to pierwsze smakołyki od których zaczynało się wypieki, ponieważ potrzebowały najwięcej czasu by skruszeć. Inne bardzo popularne ciastka, to kruche sklejane dżemem i składane warstwowo, aby tworzyły piramidę, kulki ponczowe, zozworki z dodatkiem imbiru, anyżówki, amoniaczki, ciasteczka formowane przez maszynkę, margarynioczki.

Upieczone ciastka przechowywało się w pudełkach, każdy rodzaj osobno, aby nie wyschły i nie zmieniły smaku.

Z czasem zaczęto wzbogacać przepisy i obecnie stosuje się więcej bakalii, alkoholu i masła – dla udoskonalenia smaku. Pozostał także zwyczaj obdarowywania się ciastkami przed świętami.

 

Przepisy:

 

Ciasteczka-figurki z piernika

1 kg miodu

1.5 kg żytniej mąki,

2 jajka,

8 g amoniaku spożywczego,

1-2 białka do smarowania pierniczków,

cynamon,

goździki

Miód zagotować, wystudzić do letniego, dodać mąkę, amoniak i mielone przyprawy. Dobrze wyrobić ciasto, włożyć je do garnka i zostawić na 3-4 dni. Przygotować foremki o różnych kształtach (np. zwierząt)z kartonu. Ciasto wywałkować i wycinać foremkami. Ciastka smarować białkiem, kłaść na wysmarowaną blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu smarować lukrem z obu stron.

 

Ciasteczka imbirowe „zozworki”

3 jajka

30 dag cukru pudru,

30 dag suchej mąki krupczatki,

2 dag sproszkowanego imbiru

Jajka z cukrem utrzeć do białości. Dodać mąkę, ugnieść ciasto i podzielić na trzy części. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego foremką ciasteczka. Pozostawić do odleżenia na 3 godziny. Piec w temp. Ok. 140-150 stopni C. Ciastka im są starsze tym lepsze.

 

Ciasteczka – amoniaczki

50 dag mąki pszennej

25 dag mąki ziemniaczanej

20 dag cukru pudru

20 dag margaryny (masła)

1 dag amoniaku spożywczego,

125 ml mleka,

3 żółtka,

otarta skórka z cytryny,

sól

tłuszcz do posmarowania blachy,

cukier puder do posypania ciastek

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem i zgnieść. Do maszynki do mielenia włożyć specjalne wkłady do wycinania ciastek albo wycinać wywałkowane ciasto foremką. Układać na posmarowanej blasze i piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C(ok. 10-15 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Ciasteczka przez maszynkę

50 dag mąki,

2 jaja,

25 dag masła lub margaryny,

15 dag cukru pudru

tłuszcz do wysmarowania blachy,

cukier do posypania ciasteczek

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem i zagnieść. Do maszynki do mielenia włożyć specjalne wkłady do wycinania ciastek. Gotowe ciastka układać w wysmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C ok. 10-15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka sklejane

30 dag mąki pszennej,

10 dag mąki ziemniaczanej,

1 jajko,

1 żółtko,

12 dkg cukru pudru,

20 dkg masła,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masło do smarowania formy,

słoik powideł do smarowania,

polewa czekoladowa do dekoracji

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem, zgnieść ciasto, rozwałkować i wycinać foremką kółeczka lub kwiatuszki. Nakładać na blachę wysmarowaną masłem. Piec w gorącym piekarniku ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu smarować powidłami, sklejać po dwa i dekorować polewą czekoladową.

 

IMG 6302

 

Na podstawie: Urszula Zwardoń, Renata Karpińska i inni „Tradycje kulinarne Cieszyna”, 2007 r.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com