^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Newsletter

Nabór na warsztaty tematyczne z „wędzenia”

 

Obraz 316a

 

Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu ogłosiło nabór na warsztaty tematyczne w zakładzie przetwórstwa mięsa prowadzącego proces technologiczny wyrobów mięsnych wędzonych.

Jest to kolejny etap projektu realizowanego na zlecenie MRiRW „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”, w którego ramach na terenie naszego województwa odbyły się dwa szkolenia jednodniowe (w siedzibach ŚODR: w Częstochowie i w Mikołowie ). Tym razem CDR zaprasza do wzięcia udziału w dwudniowym szkoleniu z częścią warsztatową prezentującą proces technologiczny produkcji wyrobów mięsnych wędzonych w komorze wędzarniczo-parzelniczej i w wędzarni tradycyjnej.

 Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych  przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej ( MOL ). 

Szkolenie jest bezpłatne, a uczestnicy we własnym zakresie pokrywają tylko  koszty dojazdu na szkolenie. Ilość uczestników na szkoleniach jest limitowana.

Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu znajdą kartę zgłoszenia na stronie: www.cdr.gov.pl w zakładce : Szkolenia. Tam też więcej szczegółów dotyczących szkolenia oraz potrzebne adresy i szczegółowe dane kontaktowe.

Termin szkolenia można wybrać , ale o udziale w danym dniu decyduje kolejność i ilość zgłoszeń.

Warsztaty odbywać się będą w dniach:

19-20.08.2014r.,
21-22.08.2014r.,
25-26 .08.2014r.,

27-28 sierpnia 2014r..

Szczegółowych informacji dotyczących szkoleń udzielają:

Barbara Sałata, tel. 483656935, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Janusz Lesisz ,  tel.483656938, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PROGRAM SZKOLENIA

Dzień

Czas realizacji

(godzina

od – do)

Liczba
godz.

Temat zajęć

Pierwszy

10.00-12.00

2

Zanieczyszczenia żywności substancjami organicznymi WWA. Metodyka, wyniki badań, ich analiza i wnioski dla praktyki. Na podstawie badania próbek pobranych od producentów stosujących wędzenie tradycyjne.

12.00 – 13.00

 

Obiad

13.00-14.30

1,5

Wędzenie w wędzarniach tradycyjnych a w komorach wędzarniczo - warzelniczych ( typu atmos). Omówienie procesów     zachodzących w trakcie wędzenia. Wpływ czynników (temperatura, wilgotność, rodzaj drewna) na poziom pozostałości WWA w produktach mięsnych.

14.30-15.00

 

Przerwa kawowa

15.00-16.30

1,5

Wędzenie w wędzarniach tradycyjnych a w komorach wędzarniczo - parzelniczych ( typu atmos). Omówienie procesów     zachodzących w trakcie wędzenia. Wpływ czynników (temperatura, wilgotność, rodzaj drewna) na poziom pozostałości WWA w produktach mięsnych - ciąg dalszy.

16.30-17.00

 

Przerwa kawowa

17.00-18.00

1

Projekt technologiczny i techniczny wędzarni tradycyjnej z uwzględnieniem zagrożeń przekroczenia limitów WWA w wędzonkach.

   

Pytania, dyskusja

Drugi

8.00 – 14.00

6

Warsztaty – prezentacja procesu technologicznego produkcji wyrobów mięsnych wędzonych

   

Obiad

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com