^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Newsletter

Konkurs NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO 2016

Zapraszamy do udziału w XVI edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO- Smaki Regionów, który odbędzie się
18 czerwca 2016 roku (sobota) w Częstochowie.


Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, dań i potraw.

 

Do konkursu zapraszamy restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, pensjonaty, małe zakłady rzemieślnicze, osoby indywidualne, słowem wszystkich tych, którzy chcą zaprezentować produkty regionalne, głęboko osadzone w polskiej tradycji i od lat wytwarzane według tych samych receptur.


Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody, a wyróżnione w finale regionalnym produkty będą walczyć o miano PERŁY 2016 w finale krajowym.


Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełnioną Kartę Konkursową do 30 maja 2016 roku  na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres:


Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
ul. kard. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa

 

NKD logo
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są Urzędy Marszałkowskie i Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.


Konkurs przebiega dwuetapowo.


Pierwszy etap to finał regionalny, w którym wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach:

produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne ( w tym alkohole), inne produkty regionalne (np. roślinno- zwierzęce)oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Do konkursu w kategorii PRODUKT można zatem zgłaszać np.: chleby, ciasta, ciasteczka, oleje, tłuszcze zwierzęcej i roślinne, sery, kiełbasy, wędliny, soki, kompoty, dżemy, przetwory, miody, nalewki i inne. Natomiast w kategorii GASTRONOMIA musi to być danie składające się z przystawki i potrawy głównej.

 

IMG 6252

 

IMG 6377

 

IMG 6257


Drugi etap konkursu to wybór- spośród produktów nominowanych w regionach- najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016".

 

Perla nagroda


Finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się w Częstochowie i jest elementem Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleje Smaku", który ma miejsce w dniach 17-19 czerwca 2016 roku na Placu Biegańskiego w Częstochowie.

 

IMG 6416

 

Więcej informacji o konkursie na stronie www.produktyregionalne.pl

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE

 

REGULAMIN KONKURSU KATEGORIA PRODUKT

REGULAMIN KONKURSU KATEGORIA GASTRONOMIA

 

KARTA ZGŁOSZENIOWA KATEGORIA PRODUKTKARTA ZGŁOSZENIOWA KATEGORIA GASTRONOMIA

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com