^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

OCHRONA BIOLOGICZNA ROŚLIN WARZYWNYCH W UPRAWIE POLOWEJ PRZED PATOGENAMI POCHODZENIA GRZYBOWEGO

poletka warzywne

Ochrona biologiczna jako niechemicza metoda ochrony roślin warzyw jest efektywnie i powszechnie stosowana w uprawach warzyw pod osłonami, w mniejszym stopniu natomiast w uprawach polowych. Nowe i liczniejsze już rozwiązania w biologicznej ochronie upraw polowych już są i warto zwrócić na nie uwagę w bieżącym sezonie.

W ochronie biologicznej wielu gatunków roślin warzywnych zaleca się do ochrony organizmy antagonistyczne, m.in.: Pythium oligandrum, Trichoderma spp., Coniothyrum minitans,, które niszczą bądź ograniczają rozwój patogenów infekcyjnych pochodzenia grzybowego.

Biocontrol T34 – preparat, który daje możliwość ochrony warzyw już od początku wegetacji. Zawiera pożyteczne grzyby Trichoderma asperellum T34 skutecznie kolonizujące środowisko glebowe zabezpieczając system korzeniowy roślin (tworzy barierę wokół korzeni) przed trudnymi do wyeliminowania chorobami odglebowymi powodowanymi przez Fusarium spp i Pythium spp. (m.in. w uprawie cebuli, warzyw kapustnych, korzeniowych). Produkt zapewnia silniejszy wzrost roślin, dzięki  umożliwieniu systemowi korzeniowemu roślin lepszego pobierania wody i składników pokarmowych. W bieżącym roku rozszerzony została jego rejestracja do zastosowania go do zwalczania ryzoktoniozy w uprawie ziemniaka, marchwi, pasternaku, sałaty, pietruszki korzeniowej, brukwi i buraka pastewnego.

Pantoea Care – mikrobiologiczny produkt nawozowy. Poprawia zdrowotność upraw ogrodniczych. Zawiera wysoką koncentrację unikalnych szczepów bakterii Pantoea Agglomerans T16/8 i Pantoea Allii T14/15, które tworzą naturalną barierę ograniczającą szkodliwość patogenów, wytwarzają aktywne metabolity poprawiające odporność roślin i wpływają na lepszy rozwój, plonowanie oraz trwałość pozbiorczą owoców. Zastosowanie: czerń krzyżowa u kapusty, zgnilizna twardzikowa u sałaty, mączniak prawdziwy i alternarioza w warzywach korzeniowych.

Trianum – powstał z połącznia dwóch szczepów Trichoderma harzianum T-22: jeden ogranicza choroby, drugi radzi sobie nawet w trudnych warunkach. Preparat niszczy ścizny komórkowe grzybów chorobotwórczych, m.in. Fusarium, Pythium, Sclerotinia, Rhizoctonia. Preparat stymuluje też rozwój korzeni zwiększając pobieranie wody i składników mineralnych, co przekłada się na lepsze odżywienie roślin i odporność na stres. W sprzedaży dostępny jest Trianum-P  (proszek) i Trianum-G (granulat).

Rhapsody -  fungicyd i bakteriocyd w postaci płynnej zawierający bakterie Bacillus subtilis o szerokiej rejestracji do stosowania w warzywach. Dopuszczony do stosowanie w integrowanej produkcji. Przeznaczony do stosowania w uprawie sałaty, pomidora, oberżyny, papryki i ogórka oraz uprawianych w gruncie marchwi, pietruszki korzeniowej, pasternaku, selera korzeniowego, kapusty głowiastej, czerwonej, kalafiora, jarmużu, brokułu, kapusty pekińskiej i brukselskiej. Preparat ma działanie zabezpieczające. Produkt stosuje się dolistnie i doglebowo.

Biimore – skoncentrowany preparat biostymulujący, poprawiający odporność roślin na choroby. Wytworzony w  wyniku fermentacji melasy z trzciny cukrowej przez bakterie Corynebacterium glutamicum. Skład: kwas chinowy, kwas piroglutaminowy, trehaloza, inne aminokwasy L, witaminy i cukry. Preparat można mieszać z większością substancji chemicznych i biologicznych.

Nowości w dziedzinie biologicznej ochrony zapewniają efektywność działania środków oraz pozwalają uzyskać zdrową i bezpieczną żywność wolną o pozostałości pestycydów.

 

Źródło: Warzywa 3/2025 r. -  miesięcznik

zdj. poletka warzyw na polu ogrodniczym ŚODR CZ-wa o. Mikołów (K.Krasoń)

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com