W środę, 22 lutego 2023 roku w Mysłowicach w restauracji Dwór Bismarcka odbyły się jednodniowe warsztaty edukacyjno-kulinarne zorganizowane przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach pn. ,,Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowane w ramach operacji ,,Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane były do mieszkańców województwa śląskiego, rolników, przedsiębiorców, przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
W czasie warsztatów dr inż. Anna Majewska oraz dr inż. Michał Puchała z Instytutu Zootechniki BIP podczas swoich wykładów omówili rasy rodzime bydła i owiec, w tym przedstawili walory surowca od nich pochodzącego, z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
Natomiast zalety krótkiego łańcucha dostaw: hodowca-gastronomia-konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras z uwzględnieniem lokalnej tradycji kulinarnej jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy, zaprezentował w bardzo interesujący sposób Krzysztof Zieliński.
Zwieńczeniem części praktycznej warsztatów edukacyjno-kulinarnych było podanie znakomitego gulaszu wołowego w winie przyrządzonego przez szefa kuchni Bartłomieja Grzywacza.