„Próbowacka Jodła Beskidzkiego”
W konkursie zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Żywcu w dniu 17 sierpnia 2019 r wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących gminy z terenu powiatu żywieckiego.
Jury oceniało potrawy pod względem zgodności z tradycją kulinarną regionu, walorów smakowych oraz możliwości zastosowania ich we współczesnym jadłospisie. Potrawy oceniane były w następujących kategoriach:
Po degustacji potraw podanych przez członkinie KGW z poszczególnych gmin powiatu żywieckiego przyznano nagrody pieniężne za udział w Przeglądzie Potraw Regionalnych.
Jury postanowiło przyznać i wyróżnić dyplomami następujące Koła Gospodyń Wiejskich:
W kategorii zupy:
I miejsce:
II miejsce:
I miejsce:
II miejsce:
III miejsce:
W kategorii napoje i nalewki:
I miejsce:
II miejsce:
W kategorii ciasta:
I miejsce:
II miejsce:
III miejsce:
W kategorii potrawy na bazie miodu:
I miejsce:
II miejsce:
W kategorii pozostałe potrawy:
I miejsce:
II miejsce:
Członek Komisji Ewa Foik PZDR Żywiec