WIELKANOC NA MIEDŹNIAŃSKIEJ ZIEMI
Wielkanoc to czas radości i spotkań rodzinnych przy wspólnym stole. W ten klimat wpisuje się XXIV Konkurs Potraw Regionalnych, który odbył się 20 marca br. w Woli. Konkurs odbył się w gronie pań z 6 Kół Gospodyń Wiejskich GZKRiOR w Miedźnej i zaproszonych gości. Oprawę muzyczną zapewnił Zespół „Wolanie”. Przekazywanie zwyczajów, uświadomienie piękna śląskiej kultury i tradycji kulinarnych naszego regionu – taki cel mają Konkursy potraw. Kultura, to historia, obyczaje, język, stroje, śpiew i regionalna kuchnia, właśnie te wartości chcemy przekazywać nowym pokoleniom.
Organizatorami konkursu są: Gminny Związek Rolników i Organizacji Rolniczych w Miedźnej na czele z Panią Łucją Krutak, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Woli. Wśród gości, którzy przybyli znaleźli się: Starosta Powiatu Pszczyńskiego Pani Barbara Bandoła, Wójt Gminy Miedźna Pan Jan Słoninka, Dyrektor Oddziału Bielsko-Biała ŚODR w Częstochowie Pani Magdalena Jakubiec oraz wielu znakomitych gości. Należy podkreślić iż Konkurs kolejny raz odbył się pod patronatem Wójta gminy Miedźna.
Komisja Konkursowa w składzie: Magdalena Jakubiec, Mirosława Wojciech, Joann Stawowy, Celina Malcher, Teresa Frycz oraz Andrzej Painta miała bardzo trudne zadanie, aby z 6 Kół wyłonić najlepsze wielkanocne stoły. Komisja oceniała smak, związek potraw z tradycją, wykorzystanie produktów z gospodarstwa oraz sposób podania potraw. Koła przygotowały pięknie nakryte stoły, na których pojawiły się typowe dla pszczyńskiego regionu potrawy, czasem z odrobiną nowoczesności. Królowały żury, pasztety, jajka faszerowane, mięsa, baby, serniki, chrzan i wiele innych potraw kojarzonych z okresem Wielkiej Nocy.
Komisja postanowiła przyznać:
I miejsce dla KGW w Miedźnej
II miejsce dla KGW we Frydku
III miejsce dla KGW w Woli.
Wszystkie Koła otrzymały okolicznościowe dyplomy oraz drobne upominki.
Tekst i fot. Anna Rogala-Romanek