Woda jest naszym wspólnym dobrem, z którego należy korzystać w rozsądny sposób. Zasoby słodkiej wody nie są nieograniczone, dlatego należy dołożyć starań, aby zapobiegać zanieczyszczeniu wód, także azotanami pochodzenia rolniczego. Tematykę tę przybliżamy rolnikom w trakcie tematycznych szkoleń, kolejne z cyklu odbyło się 17.10.2023 r. w Pawłowicach, gdzie gosciła nas Restauracja Zacisze. Prelegenci w osobach pani Teresy Giel, Lucyny Wrońskiej oraz pana dr Marcina Libery przybliżyli uczestniom szkolenia następujace tematy:
- Ustawa z dnia 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne – jej znaczenie dla rolnictwa. Korzystanie z wód, usługi wodne, własność wód oraz obowiązki ich właścicieli. Zasady wykonywania i utrzymywania urządzeń melioracji wodnych oraz funkcjonowania spółek wodnych i związków wałowych.
- Zarządzanie wodami, w tym zarządzanie ryzykiem powodziowym oraz przeciwdziałanie skutkom suszy. Zasady ochrony wód, w tym rolnicze wykorzystanie ścieków oraz zakaz gromadzenia odchodów zwierzęcych na obszarach szczególnego zagrożenia powodzią. Kontrola gospodarowania wodami. Instrumenty ekonomiczne w gospodarowaniu wodami - system opłat.
- Zgody wodnoprawne dla rolnictwa.
- Zabiegi agrotechniczne oraz zabiegi kształtowania krajobrazu sprzyjające zatrzymywaniu wody a tym samym przeciwdziałające skutkom suszy.
- Ochrona wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych. Działania obowiązkowe - Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu.
- Działania dobrowolne – zbiór zasad dobrej praktyki rolniczej.
Uczestnikami szkolenia byli rolnicy o różnej powierzchni użytków rolnych, od kilku do kilkuset hektarów, z dużą ilością bydła i trzody chlewnej, a także bez zwierząt. W trakcie szkolenia padało wiele pytań związanych z tematyką szkolenia, a wykłady były interesujące dla słuchaczy.