Świniobicie było bardzo ważnym wydarzeniem w życiu każdej wiejskiej rodziny. Odbywało się w okresie jesienno-zimowym, kiedy niższe temperatury pozwalały na dłuższe przechowywanie mięsa i wyrobów. Kiedyś na wsi żyło się bardzo skromnie, dlatego też wykorzystywano prawie wszystkie elementy „wieprzka”, nic się nie mogło zmarnować. Świniobicie było też okazją do spotkań w gronie rodziny, sąsiadów i znajomych, degustowano świeżo zrobioną kotłówkę czy gardawę.
11 października br. W Studzienicach odbyło się świniobicie z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu pszczyńskiego. 7 kół wzięło udział w Powiatowym Konkursie Potraw: Goczłkowice-Zdrój, Kobiór, Pawłowice, Studzienice, Studzionka, Suszec i Wola. Każde KGW przygotowało 2 potrawy do oceny: danie główne (mięsa pieczone, pieczenie, gulasze) oraz przystawka (smalec, salcesony, galerty, pasztety itp.)
Organizatorzy Konkursu rozpoczęli przywitaniem gości i uczestniczek, kolejno ze sceny przemawiali: starosta pszczyński Barbara Bandoła, burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol oraz dyrektor ŚODR w Częstochowie Marek Dziubek.
Wprowadzeniem do tematu konkursu było wystąpienie pana Grzegorza Sztolera, znawcy kultury i tradycji regionu i publicysty, który przedstawił swój tekst „Rajza z masorzem czyli podróż po dawnej tradycji masarskiej na ziemi pszczyńskiej”. Pan Grzegorz Sztoler z racji swojej wiedzy został członkiem komisji konkursowej. Pozstali członkowie to: Łukasz Kozioł – kucharz i restaurator, Małgorzata Tkaczyk – plastyk oraz Adam Janosz – rzeźnik.
Komisja przyznała:
I miejsce KGW Wola za: karczek pieczony z ziemniakami, kapustą zasmażaną, sosem grzybowym i preswurszt.
II miejsce ex aequo zajęły KGW Goczałkowice-Zdrój za golonko peklowane i galert oraz KGW Pawłowice za zawijaniec z karczku i żymloki
III miejsce KGW Studzionka za świeżyznę i szmyrwurszt.
Publiczność po degustacji zagłosowała na najlepszą potrawę konkursu, statuetka trafiła do KGW Wola za karczek pieczony.
Wszystkie Koła otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody.
Fot. Iwona Wróbel-Olszak