^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

ROZMAITOŚCI JESIENNE MIEDŹNIAŃSKIEJ ZIEMI

 

Tegoroczny, XII już Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Miedźna, odbywał się pod nazwą „ROZMAITOŚCI JESIENNE MIEDŹNIAŃSKIEJ ZIEMI". 15 października w Grzawie zgromadzili się sympatycy tradycyjnej kuchni i folkloru pszczyńskiego. Organizatorami konkursu byli: Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Miedźnej. Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Celem konkursu jest chęć kontynuowania i przekazywania zwyczajów a także uświadomienie piękna i wagi kultury i tradycji kulinarnych śląskiego regionu.
W konkursie uczestniczyło 6 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Miedźna. Są to Frydek, Gilowice, Grzawa, Góra, Miedźna, Wola.
Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Andrzej Krawczyk – Prezes WZKRiOR w Katowicach, Andrzej Grzyb – Dyrektor Oddziału Bielsko-Biała ŚODR w Częstochowie, Bogdan Taranowski – Wójt Miedźnej, Maryla Adamczyk – Naczelnik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Pszczynie, Mirosława Nykiel – poseł na Sejm RP oraz wielu innych znakomitych gości.
W trakcie Konkursu swoje wokalne popisy prezentowały dwa Zespoły – Folkowianie i Górzanie. Po rozpoczęciu części oficjalnej, którą poprowadziły Panie: Łucja Krutak – prezes GZKRiOR w Miedźnej oraz Anna Rogala-Romanek – kierownik PZDR w Pszczynie, powołano Komisję Konkursową w składzie: Bogdan Taranowski, Mirosława Nykiel, Andrzej Grzyb, Maria Adamczyk, Andrzej Krawczyk i Łucja Krutak. Komisja miała do rozdysponowania maksymalnie 120 punktów za poszczególne kryteria: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposób podania potraw (przystrojenie stołów), związek potrawy z tradycją.
Po degustacji oraz naradzie, Przewodniczący Komisji Konkursowej Pan Andrzej Grzyb odczytał protokół z prac Komisji.
1 miejsce KGW Miedźna z sumą 117 punktów za potrawy: żur, zupa z bani, mielone z buraczkami, jabłecznik, ciasto cytrynowe;
2 miejsce KGW Gilowice z sumą punktów 116 za potrawy: zupa grzybowa z łazankami, prażone z maślanką, ciasto z owocami i galaretką.
Wytypowane KGW będą reprezentować gminę Miedźna na Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych w Pszczynie.

 

miedźna

 

gilowice

 

komisja

 

dyr

 

Tekst: Anna Rogala-Romanek

Fot. Katarzyna Adaśko

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com