Święta, to czas w którym w naszym jadłospisie królują ryby. W czasie Powiatowego Konkursu Potraw (20.11.2019 r. w Pielgrzymowicach) Koła Gospodyń Wiejskich przedstawiły swoje propozycje potraw z ryb, które z powodzeniem mogą zagościć na naszych stołach.
Przepisy potraw, które zaproponowało Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, które zostało zwyciezcą (ex aequo z KGW Frydek) oraz dostało nagrodę publiczności.
ŻUREK RYBNY:
Składniki:
2 głowy karpia bez skrzeli i oczu
Marchewka
Pietruszka
Por
Ziele angielskie
Liść laurowy
Cebula lub czosnek
1 Szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Do 2 litrów wody wkładamy głowy ryb oraz całe lub starte warzywa. Całość gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Wyjmujemy głowy, jeśli warzywa były w całości, gotujemy jeszcze chwilę, do rosołu wlewamy śmietanę zmieszaną z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami – smakuje najlepiej.
fot.:Powiat Pszczyński
KARP W PIERZYNCE KAPUŚCIANEJ:
Składniki:
Filety z jednego dużego karpia
Ok 1 kg kapusty kiszonej
2-3 cebule
Ok. ½ kg grzybów leśnych (borowiki, koźlarze, podgrzybki, jeśli brak świeżych mogą być mrożone)
Olej do smażenia
Mąka do panierowania
Do smaku: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Filety z karpia posolić i odstawić na 1 godzinę do lodówki, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Pierzynka: w osobnym garnku usmażyć na oleju pokrojoną w paski cebulę, dodać pokrojone w paseczki grzyby i nadal dusić pod przykryciem. Następnie dołożyć kapustę kiszoną i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dalej dusić pod przykryciem (ok. 40 minut). Kapustę w zależności od stopnia kwaśności należy wypłukać.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć „pierzynką”. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, piec w temp. 180 stopni.
Ffot.: Powiat Pszczyński.