Jesień to pora roku, która przynosi nam obfite zbiory warzyw, owoców, grzybów i innych darów natury. Stąd pomysł na zorganizowanie kolejnej, siedemnastej już Gminnej Prezentacji Potraw Regionalnych pt. „Dary jesieni". Prezentacja odbyła się 18 listopada br. w Jankowicach w Restauracji „Grant", a organizatorami byli: Gminny Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - PZDR w Pszczynie i Urząd Miejski w Pszczynie.
Wśród przygotowanych potraw przeważały te, które zostały wykonane z użyciem składników, które możemy znaleźć w naszych gospodarstwach, ogródkach warzywnych, sadach i okolicznych lasach. Niezmiennie od lat, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich zaskakują bogactwem pomysłów, smaków i kolorów na stole. Panie nie tylko smacznie ugotowały potrawy, ale też włożyły wiele wysiłku w estetyczne podanie i udekorowanie stołu. Pojawiły się jesienne elementy, jak kwiaty robione z liści, dynie, orzechy czy jabłka. Atmosfera miejsca i mnogość świec spowodowały, iż ten wieczór był bardzo nastrojowy.
Przybyli goście podkreślali zalety śląskiej kuchni, ale też dostrzegli szczyptę nowoczesności.
Dyrektor ŚODR w Częstochowie Pan Grzegorz Boski docenił kunszt kulinarny naszych pań i wręczył im pamiątkowe dyplomy „Za kultywowanie tradycji kulinarnych Ziemi pszczyńskiej i udział w XVII edycji Gminnej Prezentacji Potraw Regionalnych pt. Dary Jesieni".
Fot. A.Rogala-Romanek, I.Wróbel-Olszak