W dniu 30.07.2022 r. miasto Rydułtowy było organizatorem konkursu „Bitwa regionów” wspieranego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Do konkursu zgłosiło się dziewięć KGW z powiatu cieszyńskiego, rybnickiego i wodzisławskiego. Powiat cieszyński reprezentowały panie z KGW Dębowiec, KGW Harbutowice, KGW Istebnianki, KGW Jaworzynczanki. W konkursie zaprezentowano potrawy regionalne, które oceniane były przez komisję konkursową. Rejon Śląska Cieszyńskiego znany jest z serów górskich, oscypków, kołaczy czy ciasteczek cieszyńskich. Panie postanowiły zaprezentować potrawy lokalne, mniej znane takie jak maćki w kapuśnicy, haluszki z bryndzom beskidzką, żebroczkę z wyrzoskami czy roladę z karczku na winie. Komisja konkursowa doceniła kuchnię regionalną naszego powiatu. Zasmakowały „maćki w kapuśnicy” przygotowane przez KGW Istebnianki, które to otrzymały I nagrodę i prawo do startu w II etapie konkursu - na szczeblu wojewódzkim. II nagrodę otrzymało KGW Jaworzynczanki za „haluszki z bryndzom beskidzką”. Nagrodzona Panie po raz pierwszy uczestniczyły w tak prestiżowym konkursie. Dlatego też jest to bardzo ważna dla nich nagroda. Mam nadzieje, że Pani zachęcone sukcesem zaprezentują swoje regionalne potrawy w konkursie „Nasz Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Zdjęcia i tekst: Elżbieta Borejza