W Domu Kultury w Kobiernicach odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „ Cztery pory roku w kuchni babci ”.
Projekt ten obejmował warsztaty kulinarne dla członkiń Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic, będące cyklem spotkań poświęconych przypomnieniu tradycyjnego sposobu odżywiania i potraw, które nasze babcie, mamy przygotowywały z dostępnych produktów wg starodawnych receptur i przepisów.Spotkania służyły podwyższeniu świadomości mieszkańców Gminy Porąbka na temat „ starodawnego żywienia” oraz dostarczeniu konkretnych przepisów i umiejętności przygotowania wybranych potraw.
Symbolicznego otwarcia spotkania dokonała Pani Stanisława Kawłatow – sołtys sołectwa Kobiernice, która dziękując wszystkim za pomoc w realizacji przedmiotowego projektu, szczególną uwagę zwróciła na niebywałe wręcz zaangażowanie kobiernickich gospodyń. Okazało się nieocenione w czasie przeprowadzenia wszystkich działań związanych z przygotowaniem samych warsztatów kulinarnych oraz ich późniejszym przeprowadzeniem, aż do momentu uroczystego podsumowania projektu.
O potrzebie podejmowania działań integrujących lokalną społeczność i służących jednocześnie propagowaniu miejscowego folkloru i dziedzictwa, mówiła również Pani Danuta Kożusznik - Prezes Zarządu Rejonowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, która od wielu lat jest zaangażowana w działania na rzecz Kół Gospodyń Wiejskich.
Czesław Bułka – Wójt Gminy Porąbka, zwrócił uwagę na bardzo istotny aspekt, jakim są małe inicjatywy lokalne, które angażują miejscową społeczność, w istotny sposób przyczyniając się do budowania miejscowego kapitału społecznego
W trakcie spotkania, wszystkim uczestniczkom projektu wręczone zostały pamiątkowe certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach kulinarnych.
Wybrane przepisy kulinarne zebrane zostaną w promocyjnej publikacji książkowej, której wydanie planowane jest w najbliższej przyszłości.
źródło: tekst i zdjęcia UG Porąbka.
http://www.porabka.pl/index.php?str=41&id=875