Zdrowy styl życia – praktyczne porady:
Kiedy nie potrafisz odmówić sobie słodkości, to nie rezygnuj z nich. Postaw tylko na zdrowe ich składniki. Wiele przepisów na zdrowe słodkości wykorzystuje wymienione poniżej produkty:
- strączki: fasola biała i czerwona, ciecierzyca,
- kasze: jaglana, gryczana, amarantus, komosa ryżowa,
- płatki: owsiane, jaglane, ryżowe,
- świeże owoce i warzywa,
- suszone owoce bez dwutlenku siarki: morele, daktyle, rodzynki, figi,
- tłuszcze: kokosowy, masło klarowane,
- mąki: owsiana, jaglana, kokosowa, ryżowa, gryczana, migdałowa,
- orzechy, nasiona, ziarna: orzechy laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie, nasiona chia, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, pestki dyni,
- słodzidła: miód, erytrol, ksylitol, cukier kokosowy, melasa z chleba świętojańskiego,
- kakao, karob, gorzka czekolada min. 90%,
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki.
Z wymienionych składników można przygotować smaczne słodkie przekąski (od ciast, przez batony, po koktajle). Ilość dostępnych przepisów jest wręcz nieograniczona.
Źródło:
Agnieszka Nitsu. Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie. Wydawnictwo BIS 2018.
Grafika: pixabay