Zdrowy styl życia – praktyczne porady:
- Urozmaicaj swój jadłospis.
- Postaraj się spożywać tylko te produkty, które są bliskie naturze.
- Zrezygnuj z kupnych słodyczy na rzecz tych, które możesz przygotować ze zdrowych produktów.
- Włącz do swojej diety warzywa (zwłaszcza zielone i kiszonki) oraz owoce (zwłaszcza jagodowe).
- Przetworzony cukier zastąp prawdziwym miodem, erytrolem, ksylitolem, cukrem kokosowym czy stewią.
- Włącz do swojego jadłospisu cenne kasze bezglutenowe, takie jak jaglana, gryczana, amarantus, komosa ryżowa.
- Nie bój się tłuszczu. Jedz go, ale zwracaj uwagę na to, aby był wartościowy (bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nierafinowany).
- Zapewnij organizmowi odpowiednią ilość białka. Spożywaj warzywa strączkowe i dobrej jakości mięso i jaja.
- Nawadniaj się.
- Pieczywo pszenne drożdżowe zamień na razowe na naturalnym zakwasie.
- Używaj przypraw i ziół zamiast nadmiarowych ilość soli.
- Pij napary ziołowe, np. z melisy, rumianku, zieloną i czerwoną herbatę.
- Unikaj złodziei witamin (nikotyna, stres, alkohol, mocna kawa i herbata, antybiotyki, rafinowany cukier).
- Jedz do momentu, aż będziesz syty, lecz nie przejedzony.
- Nie jedz, kiedy jesteś bardzo zmęczony, martwisz się lub złościsz, bo to utrudni trawienie.
- Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
- Potrawy nie powinny być zbyt zimne ani zbyt gorące.
- Bądź aktywny fizycznie i pozytywnie nastawiony.
- Nie zapominaj o spędzaniu czasu na świeżym powietrzu.
Kiedy nie potrafisz odmówić sobie słodkości, to nie rezygnuj z nich. Postaw tylko na zdrowe ich składniki. Wiele przepisów na zdrowe słodkości wykorzystuje wymienione poniżej produkty:
- strączki: fasola biała i czerwona, ciecierzyca,
- kasze: jaglana, gryczana, amarantus, komosa ryżowa,
- płatki: owsiane, jaglane, ryżowe,
- świeże owoce i warzywa,
- suszone owoce bez dwutlenku siarki: morele, daktyle, rodzynki, figi,
- tłuszcze: kokosowy, masło klarowane,
- mąki: owsiana, jaglana, kokosowa, ryżowa, gryczana, migdałowa,
- orzechy, nasiona, ziarna: orzechy laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie, nasiona chia, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, pestki dyni,
- słodzidła: miód, erytrol, ksylitol, cukier kokosowy, melasa z chleba świętojańskiego,
- kakao, karob, gorzka czekolada min. 90%,
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki.
Z wymienionych składników można przygotować smaczne słodkie przekąski (od ciast, przez batony, po koktajle). Ilość dostępnych przepisów jest wręcz nieograniczona.
Źródło:
Agnieszka Nitsu. Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie. Wydawnictwo BIS 2018.
Grafika: pixabay