^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Zdrowy styl życia

Zdrowy styl życia – praktyczne porady:

  1. Urozmaicaj swój jadłospis.
  2. Postaraj się spożywać tylko te produkty, które są bliskie naturze.
  3. Zrezygnuj z kupnych słodyczy na rzecz tych, które możesz przygotować ze zdrowych produktów.
  4. Włącz do swojej diety warzywa (zwłaszcza zielone i kiszonki) oraz owoce (zwłaszcza jagodowe).
  5. Przetworzony cukier zastąp prawdziwym miodem, erytrolem, ksylitolem, cukrem kokosowym czy stewią.
  6. Włącz do swojego jadłospisu cenne kasze bezglutenowe, takie jak jaglana, gryczana, amarantus, komosa ryżowa.
  7. Nie bój się tłuszczu. Jedz go, ale zwracaj uwagę na to, aby był wartościowy (bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nierafinowany).
  8. Zapewnij organizmowi odpowiednią ilość białka. Spożywaj warzywa strączkowe i dobrej jakości mięso i jaja.
  9. Nawadniaj się.
  10. Pieczywo pszenne drożdżowe zamień na razowe na naturalnym zakwasie.
  11. Używaj przypraw i ziół zamiast nadmiarowych ilość soli.
  12. Pij napary ziołowe, np. z melisy, rumianku, zieloną i czerwoną herbatę.
  13. Unikaj złodziei witamin (nikotyna, stres, alkohol, mocna kawa i herbata, antybiotyki, rafinowany cukier).
  14. Jedz do momentu, aż będziesz syty, lecz nie przejedzony.
  15. Nie jedz, kiedy jesteś bardzo zmęczony, martwisz się lub złościsz, bo to utrudni trawienie.
  16. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
  17. Potrawy nie powinny być zbyt zimne ani zbyt gorące.
  18. Bądź aktywny fizycznie i pozytywnie nastawiony.
  19. Nie zapominaj o spędzaniu czasu na świeżym powietrzu.

Kiedy nie potrafisz odmówić sobie słodkości, to nie rezygnuj z nich. Postaw tylko na zdrowe ich składniki. Wiele przepisów na zdrowe słodkości wykorzystuje wymienione poniżej produkty:

- strączki: fasola biała i czerwona, ciecierzyca,

- kasze: jaglana, gryczana, amarantus, komosa ryżowa,

- płatki: owsiane, jaglane, ryżowe,

- świeże owoce i warzywa,

- suszone owoce bez dwutlenku siarki: morele, daktyle, rodzynki, figi,

- tłuszcze: kokosowy, masło klarowane,

- mąki: owsiana, jaglana, kokosowa, ryżowa, gryczana, migdałowa,

- orzechy, nasiona, ziarna: orzechy laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie, nasiona chia, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, pestki dyni,

- słodzidła: miód, erytrol, ksylitol, cukier kokosowy, melasa z chleba świętojańskiego,

- kakao, karob, gorzka czekolada min. 90%,

- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, goździki.

Z wymienionych składników można przygotować smaczne słodkie przekąski (od ciast, przez batony, po koktajle). Ilość dostępnych przepisów jest wręcz nieograniczona.

 

chocolate 6777182 640

Źródło:

Agnieszka Nitsu. Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie. Wydawnictwo BIS 2018.

Grafika: pixabay

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com