W dniu 24.05.2018 r. w Domu Przyjęć Iwona w Rybniku miało miejsce spotkanie Koła Gospodyń Wiejskich Radziejów-Popielów z okazji zbliżającego się Dnia Matki. Uroczystość uświetniły występy dzieci z pobliskiego przedszkola oraz scenki kabaretowe i autorskie piosenki w wykonaniu samych Pań z Koła. W spotkaniu wziął również udział prezes Kółka Rolniczego z Radziejowa-Popielowa Pan Wiktor Adamczyk.
Podczas spotkania nie zabrakło też akcentów regionalnych, gdyż zarówno przedszkolaki, jak i gospodynie podczas wystąpień promowali <swoja ślonsko godka>. Scenki kabaretowe po raz kolejny dowiodły, że Panie mają dystans do siebie i nie boją się pokazać przed publicznością przebrane za księdza czy podstarzałego tetryka z sumiastym wąsem.
O niegasnącej aktywności KGW Radziejów-Popielów świadczy również fakt o ich zakwalifikowaniu się, jako jednego z trzech kół z terenu województwa śląskiego, do udziału w warsztatach kulinarnych pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem, co zjem” organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty będą miały miejsce 28-29.06.2018 r. w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. Koło Gospodyń będzie prezentować lokalny produkt jakim jest hauskyjza (ser domowy/chodzący) oraz wodzionka.
Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.
Ramowy program warsztatów:
Dzień I
09:00 - 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach
10:00 - 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''
12:00 - 13:00 Przerwa na obiad
13:00 - 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?''
15:00 - 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności''
16:00 - 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej''
18:00 - 18:30 Dyskusja
Dzień II
09:00 - 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''- podsumowanie i wymiana doświadczeń
10:00 - 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?''
11:00 - 13:00 Warsztaty kulinarne
13:00 - 14:00 Obiad
14:00 - 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach'' - kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne
16:00 - 16:30 Podsumowanie i zakończenie
(www.efrws.pl)
Trzymamy kciuki za nasze Koło i życzymy mu wielu sukcesów.