Konkurs, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 28 marca 2015 r. w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i wyłonienie regionalnych produktów i potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod, które stosowane są nieprzerwanie od wieków. Szczególną cechą naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność - w każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne potrawy z których każda może stać się kulinarną specjalnością. Organizatorami konkursu byli: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie, Starostwo Powiatowe. Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.
W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 14 sołectw z gmin powiatu raciborskiego: Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa - Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Samborowie, Cyprzanów, Krowiarki, Gmina Nędza sołectwo - Nędza, Gmina Krzyżanowice sołectwo - Owsiszcze, Gmina Kornowac - sołectwo Kornowac, Kuźnia Raciborska - sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Rudnik – sołectwa Gamów, Szonowice, Gmina Krzanowice – sołectwo Wojnowice.
Podczas konlursu swoją obecnością zaszczycili nas: Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Stanisław Gardon, Poseł Henryk Siedlaczek, Starosta Ryszard Winiarski, Senator RP Adam Zdziebło, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie Irena Łaba, Członek Zarządu Województwa Śląskiego w Katowicach Gabriela Lenartowicz, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Raciborzu Henryk Panek, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin, sołtysi.
Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Starosta Ryszard Winiarski, Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Stanisław Gardon. W przerwie wystąpiła młodzież ze szkół i zespół Rzuchowianki. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Na światecznie przystrojonych stołach pojawiły się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne, rolady mięsne, schab z biała kiełbasą, kaczka faszerowana, drobiowe łódeczki paszteciki, pierogi, potrawa z mięsa koziego, żurek z białą kiełbasą gołąbki z mięsem. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały także tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych, Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym, bez wyróżnień, jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Starostwo Powiatowe w Raciborzu wręczył Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Stanisław Gardon oraz Starosta Powiatu Raciborskiego Ryszard Winiarski.
Nagrody ufundowali: Starostwo Powiatowe z Raciborza, Bank Spółdzielczy z Raciborza, Bank Zachodni WBK z Raciborza, RSP Krzanowice, Górnośląskie Towarzystwo Finansowe z siedzibą w Tychach, Apteka w Nędzy, PHU „Agrocomaster” z Bienkowic, Agromax Racibórz, FHU Dziećmarów, Młyn Cyprzanów, RSP Cyprzanów, RSP Kornice oraz SURi Ś z Raciborza.
Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciu finansowemu sponsorów.
Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych – Wielkanocne Stoły, w imieniu organizatorów - serdecznie dziękuję.