Barwy warzyw i owoców bardzo wiele mówią o wpływie na nasze zdrowie.
Należy wybierać warzywa i owoce różnych grup kolorystycznych (np. fioletowy bakłażan ,czerwony pomidor, zielony brokuł ,żółta, papryka i biała cebula).
Powiedzenie „Jedz tęczę” oznacza, ze w naszych posiłkach powinna znaleźć się owoce i warzywa o różnych kolorach.
W ten sposób dostarczamy składników mineralnych, witamin i innych ukrytych odżywczych składników w różnorodnych produktach.
Dlatego komponując sałatkę, zupę, czy koktajl, pamiętajmy, żeby dodać do nich chociaż 2-3 rodzaje warzyw o różnych barwach.
Wpływ kolorów warzyw i owoców na nasze zdrowie:
Czerwony
kolor czerwony ma wpływ na: przeciwdziałanie chorobom układu krążenia ,obniżenia stężenia cholesterolu we krwi, obniżenia ciśnienia tętniczego ,zapobieganie chorobom nowotworowym.
Fioletowy
Kolor fioletowy ma wpływ na: przeciwdziałanie chorobom układu krążenia ,obniżenia stężenia cholesterolu we krwi, obniżenia ciśnienia tętniczego ,zapobieganie chorobom nowotworowym, poprawę wrażliwości na insulinę, zapobiega demencji ,prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku.
zielony
kolor zielony ma wpływ na: przeciwdziałanie chorobom nowotworowym ,zapobiega chorobom układu krążenia ,prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, zapobieganie demencji,
żółty
kolor żółty ma wpływ na: prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku ,odpowiednia kondycje skóry, ochronę przed infekcjami ,prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
biały
Kolor biały ma wpływ szczególnie na : ochronę przed infekcjami ,prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega choroba nowotworowym .
pomarańczowy
kolor pomarańczowy ma wpływ na: funkcjonowanie narządu wzroku ,odpowiednia kondycje skóry, ochronę przed infekcjami ,prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.