Od świętego Wojciecha – do świętego Michała – tyle tradycyjnie trwa wypas owiec na halach.
Wiosną gospodarze oddają swoje owce bacy, który wraz z towarzyszącymi mu pomocnikami – juhasami wyrusza na hale, tam owce pozostają aż do jesieni, najczęściej do św. Michała, czyli 29 września.
Na czas wypasu baca i juhasi mieszkają w bacówce, która jest nie tylko schronieniem, ale służy też do wyrobu produktów z owczego mleka: oscypków, bundzu, żętycy.
Zarówno wiosenne wyprowadzenie owiec na hale, jak i ich jesienny powrót w doliny ma charakter dużego uroczystego folklorystycznego wydarzenia. Towarzyszą mu specjalne obrzędy, mające swoje źródło w dawnych pasterskich tradycjach. Odbywają się też występy zespołów regionalnych i degustacje lokalnych wyrobów. Imprezy te są dużą atrakcją turystyczną i mają już wierną grupę sympatyków.
Wiosenne redyki (mieszanie owiec) w 2023 roku
– 22 kwietnia uroczyste rozpoczęcie sezonu pasterskiego w Rychwałdzie – Msza św. o godz. 11.00 – Bazylika św. Mikołaja
– 23 kwietnia Święto Bacowskie w Ludźmierzu – uroczysta msza święta o godz. 11.00 – Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu
– 1 maja – Tradycyjne Miyszani Owiec w Koniakowie – Centrum Pasterskie, godz. 11.00
– 7 maja – Redyk na Buczu (gmina Brenna) – godz. 13.00 bacówka Bucze u Państwa Jucha w Górkach Wielkich
– 13 maja - mieszanie owiec w Ochotnicy Górnej
Serdecznie zachęcamy do udziału w takich wydarzeniach jest to wspaniała forma spędzenia wolnego czasu na łonie natury.