World Cheese Awards
Konkurs na najlepszy ser świata rozstrzygnięty!
W konkursie udział wzięły 4434 sery z 42 krajów. Oceniane były przez 250 jurorów.
Do konkursu zgłoszone zostały sery bardzo różnorodne pod względem rozmiaru, koloru, kształtu, jak i dekoracji. Jurorzy degustowali sery nie znając ich nazw ani pochodzenia. Następnie musieli je ocenić przyznając wybraną liczbę punktów. "Ocenie podlegały oddzielnie wygląd, zapach, smak i konsystencja. -Ten mógłby być dobry do gotowania albo pieczenia, ale nie jest to najlepszy ser świata. Szukam sera, który zabierze mnie w podróż - mówiła Danielle Blis, jedna z jurorek degustując konkursowe przysmaki”.
W pierwszym etapie najpierw wyłonili 98 serów w kategorii "super złoto" do finałowej 16 – tki zakwalifikowało się tylko 16 najlepszych serów.
2 listopada ogłoszono wyniki. Zwycięzcą został wybrany szwajcarski ser Le Gruyère AOP surchoix zgłoszony przez producentów Vorderfultigen i Gourmino.
Ser Le Gruyère AOP surchoix sklasyfikowany jest jako ser twardy wytwarzany z mleka krowiego. Jego smak zmienia się wraz z wiekiem - w pierwszych miesiącach od wytworzenia jest delikatny i lekko słodki, a z kolejnymi miesiącami zyskuje na intensywności.
Nazwę swoją zawdzięcza miejscowość Gruyères w Szwajcarii.
Opis "AOP" w oficjalnej nazwie to natomiast znak jakości i potwierdzenie pochodzenia z regionu, gwarantujące autentyczność produktu i wytwarzanie go zgodnie z tradycyjnymi technikami.
Ciekawostką jest na przykład to, że krowy, które produkują mleko na potrzeby produkcji Gruyère, są karmione wyłącznie naturalną paszą: świeżą trawą w lecie i sianem w zimie, bez żadnych dodatków.
Całość wydarzenia odbywała się w Newport w Walii.