Polski żeń szeń – korzeń życia. Ruszają zbiory Topinamburu. Nazywany jest słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną. Ma wiele właściwości leczniczych i właśnie zaczęły się jego wykopki. Potrwają do wiosny wtedy topinambur będzie jeszcze smaczniejszy. Z topinamburu można pozyskać bulwy i kłącza. Pierwsze do konsumpcji drugie na pellet. Roślina ta nie jest wymagająca. Wymaga jedynie zabezpieczeń przed dzikami, bo słodkie bulwy są ich przysmakiem, ale nie smakują tylko dziką, bo z topinambur powstają zupy i surówki, placki i pasztety a nawet kawa. Topinambur obniża ciśnienie, oczyszcza, wspomaga odchudzanie. Polecają go nawet diabetycy. Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, Topinambur można uprawiać też w przydomowym ogródku. Źródło:https://www.wapteka.pl/blog/artykul/topinambur-wlasciwosci-zastosowanie-i-polecane-przepisy