Konkurs „Zero food waste – nie marnuję żywności” ogłoszony przez NIKiDW, o którym pisaliśmy wcześniej, a zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, dobiegł końca.
Do konkursu zgłosiliśmy z terenu powiatu zawierciańskiego 7 potraw i produktów. Pomysłów było znacznie więcej, ale niestety nie mieliśmy kompletnej dokumentacji zdjęciowej ☹. Bardzo się cieszymy , bo mamy aż 2 laureatki ( I i III miejsce w kategorii Zapiekanka (J. Machelska, B. Beleć) i prezent finansowy. 😊
Zbieranie i typowanie przepisów dało nam dużo radości i pomysłów na zagospodarowanie żywności „do końca” i tematy już realnych szkoleń i pokazów, na które czekamy.
Kreatywność w kuchni nie ma końca, a miło widzieć jak wraca się do przepisów naszych Babć i Mam.
Poniżej prezentujemy przepis na chlebowo – chałkowy jabłecznik (można tu użyć każdego rodzaju pieczywa, choć z chałką jest najdelikatniejszy) Pani Jadwigi Machelskiej, która zdobyła I miejsce.
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 3 jabłka (mogą być już podwiędnięte; odkroić uszkodzenia i pokroić w kostkę))
- 3 jajka
- 5 kromek suchego chleba (pokroić w kostkę, można odkroić skórkę)
- 6 kromek suchej chałki
- rodzynki ( wg uznania)
- cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać masło i miód. Wymieszać aby wszystko się dobrze rozpuściło. Lekko przestudzić. Następnie dodać jajka i dobrze wszystko razem wymieszać lub roztrzepać. Uzyskaną mieszaniną zalać pokrojony chleb i chałkę, można już także dodać rodzynki. W zależności od twardości chleba odczekać 10 - 15 minut. Przygotowaną formę wysmarować masłem (jak to jest blaszka to można wyłożyć ją jeszcze papierem do pieczenia). Do masy dorzucić skrojone w kostkę jabłka i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i następnie wyłożyć do formy.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 – 40 minut
Spróbujcie, a zobaczycie, że nikt nie uwierzy , że to z resztek chleba czy innego czerstwego pieczywa. Przepisy na wykorzystanie np. mięsa z rosołu lub ziemniaków niebawem.