Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił nowy konkurs. Tym razem dotyczy on naszej spuścizny kulinarnej. Tematyka konkursu to: „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”. Celem przedsięwzięcia jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.
Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Organizator zwraca się do uczestników o podzielenie się swoimi doświadczeniami i przepisami. W zaproszeniu do konkursu czytamy: „Pokażcie nam jak przygotowujecie się do zimy"! Czy robicie przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest Wasz sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki? Zaprezentujcie nam szczyt “listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedzcie nam o swoich rodzinnych tradycjach. Wszystkie przetwory mile widziane! Szczególnie ciekawi nas czy korzystacie z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Liczymy na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr – na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach.”
Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w konkursie, ma on bowiem charakter otwarty.
Przepisy i zdjęcia należy przesyłać do 6 grudnia 2020 r. na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Regulamin i inne informacje znajdziecie na stronie:
https://nikidw.edu.pl/2020/11/06/jesienny-konkurs-na-przepis-ze-zdjeciem-zrob-przetwory-przepis-i-zdjecie-przeslij-do-nas/
Źródło: NIKiDW