Miesiąc maj to okres kwitnięcia mniszka lekarskiego. W czasie pandemii jego właściwości lecznicze doceniamy coraz bardziej. Wiele osób myli go jednak z mleczem, lecz mniszki popularnie są tak nazywane. Są postrzegane jako chwast, ale coraz więcej osób docenia ich atuty. Mniszek wzmacnia odporność, poprawia trawienie, ma tez właściwości przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe. W zależności od choroby są wykorzystywane różne części tej rośliny. Korzenie zbierane jesienią, ziele liści i kwiaty- wiosna. Liście i kwiaty mogą być stosowane w sałatkach, a z kwiatów przygotowuje się syrop, wino lub nalewkę. Ważne, aby zbierać rośliny tylko z czystych terenów. Do przygotowania syropu potrzebne są same główki mlecza. Jeśli zostanie odcięta ich zielona część i zostaną głównie płatki syrop będzie łagodniejszy w smaku. Po zagotowanie z wodą, odciśnięciu dodaje się cukier i sok z cytryny. Stosuje się go na przeziębienie, kaszel i gorączkę. Jeśli nie ma jednak czasu na własne wyroby można sięgnąć po gotowe produkty. Ofert sprzedaży jest bardzo dużo. W zależności od wielkości słoika mniszkowy syrop może kosztować od 8 zł do 20 zł za 500 ml.
Źródło: portale sprzedaży; https://www.medonet.pl