Popyt na jabłka wzrósł. Owoce te są dostępne w każdym sklepie, zdrowe i łatwe w umyciu i obraniu, a w czasie pandemii cieszą się dużym zainteresowaniem. Można zauważyć to po wynikach sprzedaży. Polska jest jednym z większych producentów Europy tych owoców, określana jako "Sad Europy". Kupowanie krajowych owoców to wspieranie Polskiej gospodarki. Jabłka należy jeść nie tylko podczas epidemii, ale codziennie, aby zminimalizować wizyty u lekarza. Chociaż samo jedzenie jabłek nie wystarczy, żeby wyleczyć choroby to może wzmocnić odporność. Jak dowodzą ostatnie badania jabłka są wartościowym składnikiem w walce z chorobami płuc. Zawierają dużo substancji aktywnych, które mogą pomóc przy regeneracji płuc. W ramach realizowanego ,,programu dla szkół" polskie jabłka zamiast do uczniów trafiają do polskich szpitali i seniorów. Bo nie suplementy diety, a owoce dostarczają najwięcej witamin i odporności.
Źródło: http://jablkagrojeckie.pl/; https://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly; https://gotujwstylueko.pl