Polska Izba Mleka opracowała wytyczne związane z epidemią COVID-19, które dotyczą zarówno zakładów przetwórstwa mlecznego jak i producentów bydła mlecznego. Każda Spółdzielnia Mleczarska ma za zadanie przekazać wszystkim dostawcą mleka klauzurę informacyjną na piśmie, w której opisane są szczegółowo procedury związane z odbiorem mleka z gospodarstwa. W dobie epidemii koronawirusa ważne jest aby wiedzieć co należy zrobić, gdy rolnicy znajdą się w kwarantannie albo zostaną objęci nadzorem epidemiologicznym. Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie zalecają ograniczenie kontaktu z osoba przyjmującą mleko, a gdy to konieczne o zachowanie bezpiecznej odległości. Odbiorca mleka powinien być zaopatrzony w jednorazowe rękawiczki, maseczki ochronne. Rolnik powinien zapewnić gdy jest to konieczne dostęp do środków higieny takich jak płyn dezynfekujący, rękawiczki jednorazowego użytku. Producent mleka jest zobowiązany o niezwłocznym poinformowaniu stacji odbioru mleka o odbywanej kwarantannie czy objęciem nadzorem epidemiologicznym przez niego oraz osoby z jego najbliższego otoczenia w celu ustalenie sposobu dalszej współpracy z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską. Należy pamiętać,że surowe mleko nie przenosi wirus SARS-CoV-2. Miejmy na uwadze dobro spółdzielni mleczarskich, ponieważ jedna osoba zakażona powoduje objęcie kwarantannej znacznie większej liczby pracowników, co utrudnia produkcję wyrobów mleczarskich.
Źródło: polska izba mleka http://izbamleka.pl