Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało Kodeks Etyki Żywnościowej - do dobrowolnego stosowania, przez wszystkich, dla których wartość stanowią jakość żywności i zdrowie konsumentów. Słowo dobrowolnie jest tu niezwykle istotne.
Jak czytamy we wstępie Kodeksu :” Jako producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności, którzy przystępują do inicjatywy dobrowolnego stosowania zasad Kodeksu Etyki Żywnościowej, uznajemy dobro konsumenta żywności, którym jest każdy człowiek, za wartość podstawową.
Charakter oraz jakość produktów żywnościowych wywiera istotny wpływ na życie i zdrowie człowieka, dlatego poprzez promocję niniejszego Kodeksu i zawartych w nim zasad dążymy do umocnienia odpowiedniego etosu producenta żywności, który, jak ufamy, może przyczynić się do poprawy jakości polskiej żywności, jak i jej lepszego wizerunku za granicą.
Niniejszy Kodeks kierujemy do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, którzy mają jakikolwiek wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywnością, a zatem nie tylko do producentów płodów rolnych i przetwórców żywności, ale także do producentów pasz oraz składników i substancji dodatkowych, producentów pestycydów, nawozów, leków weterynaryjnych, producentów maszyn, opakowań dla żywności, czy w końcu do wszystkich sprzedawców żywności ."
Zasady Etyki Żywnościowej przedstawiono w 7 podstawowych punktach:
Jak podaje MRiRW Kodeks Etyki Żywnościowej zostanie dostarczony do wszystkich rolników i wszystkich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, aby każdy mógł się z nim zapoznać, ale już teraz można go pobrać ze strony : www.gov.pl/web/rolnictwo/pieniadze-to-nie-wszystko---kodeks-etyki-zywnosciowej-podpisany.
Źródło:www.gov.pl/web/rolnictwo