W kościołach 5 lutego w dniu św. Agaty błogosławi się chleb, wodę i sól, nazywane później chlebem, wodą i solą św. Agaty. Zwyczaj tej wywodzi się od samych mieszkańców Katanii, którzy od niepamiętnych czasów w dniu jej święta błogosławili:
wodę - przeciwieństwo niszczącego ognia
sól - przyprawa nadająca smak i konserwująca żywność
chleb - symbol dobroci
Przechowanie w domu chleba, wody i soli św. Agaty chroni nasze domostwa przed klęską pożaru. Natomiast w godzinie klęski żywiołowej, przywołanie św. Agaty połączone z wrzuceniem chleba, wody lub soli w ogień pomaga w opanowaniu żywiołu. Tak, tak to święta prawda potwierdzają takie zdarzenia opowieści starszych mieszkańców sołectw i osobiście widziałam takie zdarzenie podczas pożaru wrzucony chleb, sól św. Agaty i woda wstrzymały płomienie.
Rodzice dają🍞chleb św. Agaty swoim dzieciom, gdy te opuszczają dom udając się do odległej szkoły lub wojska.
Kierowcy samochodów wożą ze sobą chleb św. Agaty w ochronie przed wypadkami drogowymi.
Chleb spożywa się także w celach leczniczych, zwłaszcza przy chorobach i bólach gardła.
Kawałek chleba św. Agaty wkłada się do magazynowanego zboża, by uchronić je od zgnicia i gryzoni.
Przekazywanie tradycji narodowych kolejnym pokoleniom ma wiele celów. Przekazujemy je z pokolenia na pokolenie - naszym dzieciom i wnukom bo przecież Polska, wyróżnia się bogatym i różnorodnym folklorem. Począwszy na tradycjach muzycznych, tanecznych, rękodzielniczych, aż po obrzędy, zwyczaje i opowieści ludowe.
Wszystkim Agatkom i Agatom z okazji imienin życzymy wszystkiego najlepszego!
foto.parafia.Wodzisław Śląski - Zawada