^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH- relacja z demonstracji ekologicznych z tematu PRZETWÓRSTWO OWOCÓW LUB WARZYW

 

logotypy do newsa o ekol. gosp demW ramach operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), w dniu 8 września br. rolnicy z województwa śląskiego odbyli praktyczne szkolenia z przetwórstwa owoców i warzyw w Tłoczni Soków Owocowych „VERO” w gminie Dmosin w powiecie brzezińskim w województwie łódzkim.

IMG 20230908 104941 1IMG 20230908 104952 1

Uczestnicy demonstracji zostali zapoznani z gospodarstwem i obiektem przetwórczym Państwa Kunów w Lubowidzy. Ogólna powierzchnia gospodarstwa wynosi 21,93 ha, w tym powierzchnia użytków rolnych 19,28 ha. Uprawa główna w ekologii to porzeczka czarna oraz malina, ponadto uprawiane są zboża. Prowadzone są również uprawy konwencjonalne: aronia, porzeczka czarna, bez czarny, jabłonie oraz uprawa wielogatunkowa: pomidor, pigwowiec japoński, winorośl.

IMG 20230908 133005 1

Owoce pochodzące z gospodarstwa zostają częściowo przetworzone na soki we własnej tłoczni - otworzona i zarejestrowana w 2011 r., a część sprzedawana jest do punktu skupu. W tłoczni używane są tylko owoce, które są starannie selekcjonowane , gdyż o jakości soku decyduje jakość surowca. Wybierane są też te odmiany, które gwarantują najwyższe walory smakowe i zdrowotne. Używane są tylko i wyłącznie owoce świeże, dojrzałe i zdrowe.

Obecnie firma posiada bogate portfolio produktów – 5 linii, tj. 8 smaków w linii JOY(blendy jabłkowo-owocowe), 7 smaków w linii BLACK (soki wytrawne), 3 smaki w linii RETRO (syropy), 2 smaki w linii RED (soki warzywne) oraz 7 produktów w linii BIO.

IMG 20230908 100028

Efektem prowadzonej demonstracji było uzyskanie pasteryzowanego soku malinowego otrzymanego z malin z produkcji ekologicznej i otrzymanych z niego syropu oraz przecierowego soku pomidorowego z pomidorów z uprawy ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Podczas zajęć szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności rolniczej.

IMG 20230908 115040 1

 

IMG 20230908 115059

Wizyta w przetwórni zakończyła się degustacją soków. Każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji o tematyce Przetwórstwo owoców lub warzyw.

IMG 20230908 134252

Operacja miała na celu wymianę wiedzy i doświadczeń, współpracę między nauką a praktyką rolniczą, prezentowanie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych, a co za tym idzie transfer wiedzy w rolnictwie ekologicznym.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com