^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Ogólnopolskie Dożynki Jasnogórskie 2024

Nowa Interwencja I.13.4 Wsparcie na rozwój współpracy producentów żywności

 

 

10.Oscypek oszczypek zd.L.1fot UMWŚlI.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – nabór wniosków od 17 września 2024 r. do 17 października 2024 r.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza1 nabór wniosków o przyznanie pomocy w zakresie interwencji:
I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027
1. Nazwa podmiotu właściwego w sprawie o przyznanie pomocy
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
2. Przedmiot naboru wniosków o przyznanie pomocy
1) Pomoc przyznaje się na operację, której celem jest wzmocnienie i rozwój przez wnioskodawcę współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji i zapewnienie dostępności produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności na rynku, co przyczyniać się będzie do realizacji celów, o których mowa w rozdziale III ust. 4 wytycznych szczegółowych w zakresie przyznawania, wypłaty i zwrotu pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności, przez:
a. zwiększenie na koniec 4 etapu realizacji operacji, w stosunku do wielkości bazowej, wielkości produkcji produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności, przez wnioskodawcę lub członków wnioskodawcy w przypadku podmiotu zorganizowanego w formie konsorcjum lub spółki cywilnej o co najmniej 30%, lub
b. zwiększenie na koniec 4 etapu realizacji operacji, w stosunku do wartości bazowej, wartości sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności przez wnioskodawcę lub członków wnioskodawcy w przypadku podmiotu zorganizowanego w formie konsorcjum lub spółki cywilnej, o co najmniej:
1. 30%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 40 000 zł do 150 000 zł,
2. 25%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 150 001 zł do 250 000 zł,
3. 20%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 250 001 zł do 350 000 zł,
4. 15%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 350 001 zł do 1 000 000 zł,
5. 10%, w przypadku, gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi powyżej 1 000 000 zł, oraz
c. realizację co najmniej jednego z poniższych działań:
1. dostosowanie produkcji prowadzonej w ramach danego systemu jakości żywności do warunków rynkowych tj. reagowanie na potrzeby rynku i prowadzenie działań umożliwiających funkcjonowanie wnioskodawcy w realiach rynku konkurencyjnego, lub
2. uwzględnienie w produkcji prowadzonej w ramach systemu jakości żywności normy zrównoważonego rozwoju, o której mowa w art. 210a ust. 3 rozporządzenia 1308/2013, przyczyniającej się do osiągnięcia co najmniej jednego z następujących celów:
a. łagodzenia zmian klimatu i przystosowania się do nich,
b. zrównoważonego wykorzystania i ochrony krajobrazów, wody i gleby,
c. przejścia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, w tym ograniczenie marnotrawienia żywności,
d. zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli,
e. ochrony i odbudowy różnorodności biologicznej i ekosystemów,
f. wytwarzania produktów rolnych w sposób, który ogranicza stosowanie pestycydów i polega na zarządzaniu ryzykiem związanym z takim stosowaniem lub zmniejsza ryzyko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w produkcji rolnej,
g. zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt, lub
3. rozwój wspólnych form marketingu i wspólnej identyfikacji produktu, lub
4. rozszerzenie rynku zbytu poprzez nowe kanały dystrybucji, lub
5. wejście w dalsze fazy łańcucha wartości poprzez realizowanie działalności przetwórczej, w przypadku wnioskodawców, w skład których w momencie składania WOPP nie wchodzili przetwórcy.
2) Pomoc jest przyznawana na operację obejmującą co najmniej obszar A (obszar pomocy objęty ryczałtem za zarządzanie współpracą tj. zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności), która będzie realizowana w 4 etapach, z których każdy składa się z 12 następujących po sobie miesięcy, począwszy od dnia złożenia WOPP, zgodnie z planem rozwoju współpracy, a dodatkowo operacja może obejmować wykonanie zadań z obszaru B (obszar pomocy objęty refundacją w wysokości do 70 % kosztów kwalifikowalnych poniesionych w związku z realizacją planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności).
3. Podmioty uprawnione do ubiegania się o przyznanie pomocy
1. Pomoc przyznaje się wnioskodawcy:
1) działającemu w ramach jednej z poniższych form organizacyjno-prawnych:
a) spółdzielni, która jest producentem produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności lub
b) grupie producentów rolnych, organizacji producentów, konsorcjum, spółce cywilnej, stowarzyszeniu, spółdzielni lub
c) grupie wpisanej do wykazu grup, o którym mowa w ustawie o rejestracji i ochronie ChNP, ChOG i GTS, lub
d) grupie podmiotów, o której mowa w art. 36 ust. 1 rozporządzenia 2018/848;
2) który składa się co najmniej z 5 członków będących rolnikami lub przetwórcami, w tym co najmniej 4 rolników, którzy wytwarzają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi, w ramach systemów jakości, o których mowa w pkt 4, i posiadających ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności, którego dotyczy operacja, przy czym w przypadku wnioskodawcy zorganizowanego w formie spółdzielni wymóg ten uważa się za spełniony również wtedy, gdy spółdzielnia ta, a nie jej członkowie, jest producentem produktu/produktów, wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności;
3) który – w przypadku wnioskodawców, o których mowa w pkt 1 lit. b, składa się co najmniej w 60 % z producentów posiadających ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności;
4) którego członkowie wytwarzają lub – jeżeli wnioskodawca ma formę spółdzielni w rozumieniu przepisów prawa spółdzielczego – która wytwarza, lub której członkowie wytwarzają, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produkty rolne lub środki spożywcze w ramach:
a) unijnych systemów jakości żywności:
- objętych systemem chronionych nazwy pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wina i produktów rolnych oraz oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
- objętych systemem gwarantowanych tradycyjnych specjalności dla produktów rolnych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143, lub
- objętych systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/848, lub
b) krajowych systemów jakości żywności, uznanych na mocy decyzji MRiRW za krajowe systemy jakości żywności i notyfikowane do KE zgodnie z dyrektywą 2015/1535:
- integrowanej produkcji roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 12 czerwca 2007 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program (QMP)” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 20 października 2008 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 13 stycznia 2011 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 11 grudnia 2009 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 18 stycznia 2012 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)” uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2009 r.
5) którego siedziba znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej a jego działalność, której dotyczy WOPP, prowadzona jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku konsorcjum oraz spółki cywilnej – miejsce zamieszkania oraz siedziba podmiotu upoważnionego do reprezentowania wnioskodawcy znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej a działalność członków tego podmiotu, którego dotyczy WOPP jest prowadzona na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
6) który, w przypadku przedsiębiorstw lub w przypadku konsorcjum, lub spółki cywilnej których członkami lub wspólnikami są przedsiębiorcy – prowadzi lub prowadzą działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2472 z dnia 14 grudnia 2022 r. uznającego niektóre kategorie pomocy w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich za zgodne z rynkiem wewnętrznym w zastosowaniu art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 327 z 21.12.2022, str. 1 z późn. zm.), z tym, że badanie tego statusu odbywa się na etapie przyznania pomocy;
7) który oraz którego wszyscy członkowie mają nadane numery EP; obowiązek posiadania numeru EP dotyczy wszystkich członków wnioskodawcy, również tych, którzy nie wytwarzają w ramach systemów jakości żywności;
8) którego minimalna wartość sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności, zadeklarowana jako wartość bazowa, udokumentowana na podstawie faktur lub dokumentów o równoważnej wartości dowodowej (np. rachunków) wraz z potwierdzeniem realizacji transakcji, nie jest niższa niż 40 000 zł brutto;
9) który, w przypadku konsorcjum lub spółki cywilnej, wykaże, że każdy z ich członków lub wspólników, posiadający ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności jest podmiotem prowadzącym sprzedaż produktów rolnych lub środków spożywczych wytwarzanych w ramach tego systemu jakości żywności;
10) który zobowiąże się do realizacji planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności przedłożonego wraz z WOPP oraz zrealizowania tego planu przed złożeniem WOP końcową. Plan rozwoju współpracy stanowi załącznik do umowy o przyznaniu pomocy;
11) wobec którego, w przypadku organizacji producentów:
a) nie została wszczęta procedura zawieszenia albo cofnięcia uznania lub
b) podmiotowi temu nie zostało zawieszone uznanie – w trybie przepisu art. 59 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/891 z dnia 13 marca 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw, uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do kar, które mają być stosowane w tych sektorach, a także zmieniającego rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011
12) wobec którego w przypadku grupy producentów rolnych nie została wszczęta procedura cofnięcia uznania;
13) który, w przypadku organizacji producentów i grupy producentów rolnych:
a) nie jest beneficjentem działania 9 lub I.13.2, lub
b) nie ubiega się o pomoc w ramach I.13.2;
14) który:
a) nie jest beneficjentem działania 16 lub I.13.5., lub
b) nie ubiega się o pomoc I.13.5;
15) który nie ubiega się o pomoc lub nie jest beneficjentem I.10.7.1;
16) którego członkowie lub wspólnicy – jeżeli wnioskodawca działa jako konsorcjum lub spółka cywilna, zawarli w umowie konsorcjum lub umowie spółki cywilnej postanowienia dotyczące co najmniej:
a) oznaczenia stron umowy, tj. imiona i nazwiska lub nazwy przedsiębiorców oraz adresy siedzib ich firm,
b) przedmiotu umowy i celu jej realizacji,
c) czasu trwania umowy,
d) obowiązki podejmowane przez członków lub wspólników spółki cywilnej,
e) wyznaczenia członka konsorcjum lub wspólnika spółki cywilnej:
a. upoważnionego do reprezentowania wnioskodawcy/beneficjenta w zakresie przyznawania i wypłaty pomocy,
b. odpowiedzialnego za przechowywanie dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej,
c. odpowiedzialnego za przedłożenie do ARiMR, trzech „Informacji po realizacji operacji” w terminach:
I. 30 dni od dnia upływu 12 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej za okres 12 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej,
II. 30 dni od dnia upływu 24 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej za okres 13 – 24 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej,
III. 30 dni od dnia upływu 36 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej, za okres 25 – 36 miesięcy od dnia otrzymania płatności końcowej,
d. miejsca przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej.
4. Termin i sposób składania wniosków
1) Wnioski o przyznanie pomocy w ramach interwencji I.13.4 objętej niniejszym ogłoszeniem można składać w terminie od dnia 17 września 2024 r. do dnia 17 października 2024 r.
2) Wnioski o przyznanie pomocy, o których mowa w pkt 1, można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE), udostępnionego pod adresem https://epue.arimr.gov.pl.
Logowanie na konto PUE - kliknij: Instrukcja logowania do PUE.
5. Szczegółowe warunki przyznania pomocy w ramach interwencji I.13.4 objętej niniejszym ogłoszeniem określa Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności, opublikowany na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa: https://www.gov.pl/web/arimr.
6. Dane do kontaktu:
Zadaj pytanie - formularz kontaktowy - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (arimr.gov.pl)

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com