^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Konkurs NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO 2016

Zapraszamy do udziału w XVI edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO- Smaki Regionów, który odbędzie się
18 czerwca 2016 roku (sobota) w Częstochowie.


Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, dań i potraw.

 

Do konkursu zapraszamy restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, pensjonaty, małe zakłady rzemieślnicze, osoby indywidualne, słowem wszystkich tych, którzy chcą zaprezentować produkty regionalne, głęboko osadzone w polskiej tradycji i od lat wytwarzane według tych samych receptur.


Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody, a wyróżnione w finale regionalnym produkty będą walczyć o miano PERŁY 2016 w finale krajowym.


Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełnioną Kartę Konkursową do 30 maja 2016 roku  na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą na adres:


Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
ul. kard. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa

 

NKD logo
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są Urzędy Marszałkowskie i Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego.


Konkurs przebiega dwuetapowo.


Pierwszy etap to finał regionalny, w którym wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach:

produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne ( w tym alkohole), inne produkty regionalne (np. roślinno- zwierzęce)oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Do konkursu w kategorii PRODUKT można zatem zgłaszać np.: chleby, ciasta, ciasteczka, oleje, tłuszcze zwierzęcej i roślinne, sery, kiełbasy, wędliny, soki, kompoty, dżemy, przetwory, miody, nalewki i inne. Natomiast w kategorii GASTRONOMIA musi to być danie składające się z przystawki i potrawy głównej.

 

IMG 6252

 

IMG 6377

 

IMG 6257


Drugi etap konkursu to wybór- spośród produktów nominowanych w regionach- najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016".

 

Perla nagroda


Finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się w Częstochowie i jest elementem Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleje Smaku", który ma miejsce w dniach 17-19 czerwca 2016 roku na Placu Biegańskiego w Częstochowie.

 

IMG 6416

 

Więcej informacji o konkursie na stronie www.produktyregionalne.pl

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE

 

REGULAMIN KONKURSU KATEGORIA PRODUKT

REGULAMIN KONKURSU KATEGORIA GASTRONOMIA

 

KARTA ZGŁOSZENIOWA KATEGORIA PRODUKTKARTA ZGŁOSZENIOWA KATEGORIA GASTRONOMIA

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com