Konkurs kulinarny organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odbył się w dniu 22.06.2025 w parku w Pawłowicach przy okazji głównej imprezy „Śląskie Święto Karpia”. Konkurs skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich. W I edycji wzięło udział 11 KGW z czterech powiatów województwa śląskiego. Powiat cieszyński reprezentowany był przez KGW Dębowiec, KGW Istebna i KGW Jaworzynka.
Panie wraz z towarzyszącymi panami zaprezentowały potrawy kulinarne konkursowe i nie tylko. Wystrój stoisk zachęcał także do degustacji przygotowanych specjałów, a chętnych nie brakowało.
Komisja konkursowa wybrała najlepszą potrawę przygotowaną przez panie z KGW Jaworzynka. Był to gazdowski królik z fusatymi gałuszkami w towarzystwie istebniańskich grzybów i buraczki z chrzanem. Panie uczestniczyły już w takim konkursie w 2022 r. organizowanym przez miasto Rydułtowy. Zachęcone sukcesem swoich koleżanek z KGW Istebna postanowiły po raz drugi zgłosić udział w konkursie. Otrzymane nagrody rzeczowe i finansowe wręczane były uroczyście przez organizatorów imprezy oraz komisję konktrsową. Nagrodzone panie z KGW Jaworzynka zakwalifikowały się do II edycji konkursu.
Przed nimi kolejne wyzwania. Życzymy powodzenia.