W dniach 1-2 września 2016 r w ramach” Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie ”, realizowany był projekt opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Powiatowy Zespół Doradców Rolniczych w Kłobucku. Projekt współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucją Zarządzającą Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyjazd studyjny „Poprawa bilansu białka i zrównoważony rozwój gospodarstwa poprzez zwiększenie udziału roślin strączkowych w strukturze zasiewów , między innymi wprowadzenie do uprawy soi na terenie powiatu kłobuckiego” składał się z 2 dni i zorganizowany został dla rolników oraz doradców.
Celem operacji było poszerzenie wiedzy rolników i doradców nt. uprawy roślin strączkowych w tym soi, wpływu tych upraw na glebę, środowisko oraz efekt ekonomiczny gospodarstw. W wyniku operacji nastąpiła wzrost świadomości rolników w zakresie rozszerzenia doboru roślin w płodozmianie o rośliny strączkowe oraz zwiększenie powierzchni uprawy soi w powiecie kłobuckim.
W pierwszym dniu typowo szkoleniowym uczestnicy mieli możliwość zapoznać się z "Możliwościami wykorzystania poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu świń" – szkolenie to przeprowadziła dr inż. Anna Szuba –Trznadel z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
oraz z tematem: „Poekstrakcyjna śruta sojowa w żywieniu przeżuwaczy - konieczność czy rozrzutność” również z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wykładowcą była
dr inż. Barbara Król. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem o czym świadczyła długa dyskusja po szkoleniu.
W drugim dniu wyjazdu studyjnego uczestniczyliśmy w VI Dniach Soi zorganizowanych przez Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Głubczycach.
Dni rozpoczęły się konferencją składającą się z kilku krótkich prezentacji dotyczących m.in. soi i jej znaczenia w światowej produkcji żywności, wybranych elementów z agrotechniki soi. Omówione zostały wyniki doświadczeń odmianowych i agrotechnicznych z soją w ramach PDO i POLSOJA .
Po wykładach uczestnicy konferencji przejechali na pola SDOO i Top Farms w Głubczycach gdzie mogli zapoznać się z praktyczną uprawą soi na polu 42 ha w różnych metodach uprawy /bezorkowa, z orką, z głęboszem/, prezentacje połączone były również z krótkimi prelekcjami nt. herbicydów , mikronawozów , szczepionek bakteryjnych , sklejaczy oraz odmian.
Podczas wyjazdu zdobyliśmy ogromny zasób wiedzy , pewnie wiele informacji mam umknęło , ale będzie można wrócić do materiałów szkoleniowych w jakie zostali wyposażeni rolnicy i doradcy . Mam nadzieję, ,iż uczestnikom seminarium wyjazdowego łatwiej będzie podjąć decyzje w gospodarstwie dzięki zdobytej wiedzy.