^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH- Relacja z demonstracji ekologicznej- WARZYWA – drugie spotkania oraz podsumowanie demonstracji

 

logotypy do newsa o ekol. gosp dem

W związku z realizacją operacji w ramach podziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, która jest wspófinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020- Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego uczestniczył w demonstracji pt: WARZYWA.

20230818 094018

Demonstracja z tematu WARZYWA została założona w gospodarstwie Pani Barbary Sordyl-Lipnickiej w miejscowości Czaniec ul. Lipowa 8 w gminie Porąbka zlokalizowanej w powiecie bielskim w województwie śląskim.

W gospodarstwie Pani Barbary wiosną 2023r. został założony obiekt demonstracyjny – Warzywa. Zgodnie z założeniami projektu minimalna powierzchnia obiektu demonstracyjnego z tematu Warzywa powinna stanowić 0,20 ha. Na całej minimalnej powierzchni dozwolone jest prowadzenie uprawy jednego gatunku lub też dwóch gatunków warzyw-wówczas uprawa każdego gatunku musi być prowadzona na powierzchni nie mniejszej niż 0,10 ha.

Pani Barbara w ramach demonstracji podjęła się uprawy dwóch gatunków: marchew i burak ćwikłowy. W związku z powyższym szczegółowe tematy realizowanej demonstracji to: „ Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi” oraz „ Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”.

20230720 102024

20230720 125822

W ramach wspomnianej demonstracji w gospodarstwie w dniach 20.07.2023r, 25.07.2023r, 27.07.2023r, 01.08.2023r, 03.08.2023r, 04.08.2023r, 08.08.2023r, 09.08.2023r, 10.08.2023r. odbyły się drugie spotkania szkoleniowe. Łącznie gospodarstwo odwiedziło 9 grup składających się z 15 osób każda grupa (135 osób).

Podczas drugich wizyt na obiekcie demonstracyjnym uczestnicy zapoznali się m.in. z zagadnieniami dotyczącymi założeń organizacyjnych obiektu demonstracyjnego, a także z omówieniem problemów wynikających z wystąpienia w danym sezonie wegetacyjnym na założonej demonstracji m. in. chorób i szkodników roślin warzywnych.

Ponadto zostały przedstawione zagadnienia związane ze sposobem uprawy, zastosowanym nawożeniem, a także agrotechniką i ochroną roślin, które miały wpływ na zdrowotność i plon roślin warzywnych. Dodatkowo omówiono wpływu zastosowanych metod uprawy, nawożenia, doboru odmian, ochrony roślin na jakość i ilość wytwarzanego plonu. Ponadto w ramach spotkań szkoleniowych prowadzona była dyskusja dotycząca ekologicznej produkcji w szczególności upraw warzywnych.

20230725 110904

20230727 13092920230801 10232920230808 114041

20230809 135623

20230810 105707

 

Oprócz dużej porcji wiedzy przekazanej bezpośrednio przez założycielkę obiektu demonstracyjnego, jak również doradców prezentujących demonstrację – w każdym spotkaniu szkoleniowym uczestnicy mieli zapewniony również obfity bufet kawowy oraz dwudaniowy obiad wraz z deserem w postaci ciasta. Spotkania dały też możliwość zapoznania z ekologicznymi produktami, które wykorzystywane były do przygotowania wspomnianego serwisu kawowego oraz obiadu.

Ponadto każdy uczestnik po drugiej wizycie na obiekcie demonstracyjnym otrzymał zaświadczenie  z uczestnictwa z demonstracji ekologicznej z tematu Warzywa.

Dla przypomnienia ramach wspomnianej demonstracji w gospodarstwie w dniach: 30.05.2023 r. 31.05.2023 r., 06.06.2023 r., 13.06.2023 r., 14.06.2023r, 15.06.2023r. , 20.06.2023r , 21.06.2023r oraz 22.06.2023r. odbyły się pierwsze spotkania szkoleniowe

Natomiast drugie spotkania w ramach tej samej demonstracji realizowane były w dniach : 20.07.2023r, 25.07.2023r, 27.07.2023r, 01.08.2023r, 03.08.2023r, 04.08.2023r, 08.08.2023r, 09.08.2023r, 10.08.2023r.

20230727 103532

Warto podkreślić, że utrzymanie obiektu demonstracyjnego trwało nie tylko w okresie realizacji spotkań szkoleniowych/ demonstracji ekologicznych w gospodarstwie. Za całkowite zakończenie działań na obiekcie demonstracyjnym uznaje się w przeprowadzenie zbioru oraz dokonanie oceny polegającej na określeniu wielkości plonu całkowitego i plonu handlowego z poszczególnych wariantów obiektu demonstracyjnego.

Szczegółowe dane dotyczące m.in. czynności wykonywanych na obiekcie demonstracyjnym, informacje dotyczące zjawisk pogodowych podczas prowadzenia obiektu demonstracyjnego, a także ocenę występowania patogenów chorobotwórczych oraz szkodników na obiekcie należy podać w dzienniku obserwacji prowadzonym przez rolnika- właściciela obiektu demonstracyjnego.

20230803 104600

20230803 140158Warto zaznaczyć, że projekt ten ma na celu upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności, stąd zachęcamy do możliwości udziału w innych demonstracjach.

Źródło:

- Instrukcja założenia i prowadzenia obiektu demonstracyjnego- Temat: Warzywa; Temat szczegółowy: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi” oraz „Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”. Tematy opracowane przez Opiekunów Naukowych z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego ze Skierniewic- dr Magdalenę Ptaszek, dr Annę Jarecką- Boncelę, dr hab. Grażynę Soikę prof. IO, dr hab. Bożenę Matysiak prof. IO;

- Opis gospodarstwa Pani Barbary Sordyl- Lipnickiej sporządzony przez Doradcę z ŚODR Częstochowa P. Agnieszkę Kurcius;

- Zdjęcia wykonane przez doradców z ŚODR Częstochowa prowadzących w/w demonstrację.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com