Jarmuż jak podaje Wikipedia jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest jedną z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W czasach starożytnych uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jest mało wymagającym gatunkiem rośliny spośród warzyw kapustnych.Posiada wiele cennych składników odżywczych i jest odporny na choroby. Kolorowe liście jarmużu ( zielone, fioletowe,czerwone ) są źródłem białka, błonnika, witamin (przede wszystkim C i K (, a także soli mineralnych – ( wapnia i potasu) oraz sulforafanu, który jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Jarmuż to warzywo typowe dla okresu zimowego, ponieważ liście jarmużu spożywa się dopiero po pierwszych przymrozkach, bo wtedy tracą posmak goryczki. Zbiory jarmużu rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę. Odmiany jarmużu różnią się nie tylko barwą , ale również wielkością ( od 20 cm do 1 m ).Odmiany niskie w porównaniu z wysokimi, lepiej znoszą niskie temperatury, posiadają krótszy okres wegetacji o koło 30 dni. Okres wegetacji dla odmian niskich trwa od 90 do 100 dni. Zbiór jarmużu powinno się rozpocząć od dolnych liści i stopniowo obrywać wyższe partie, a na koniec rozetę. Obecnie popularne są koktajle warzywno-owocowe. Również jarmuż może być składnikiem takiego specjału. Wystarczy zblendować umyte liście jarmużu z obranym ananasem, bananem oraz jabłkiem i spożyć porcję naturalnej „bomby witaminowej”. Z jarmużu przygotowuje się zupy, sałatki, surówki oraz farsze do tart i sosy do makaronów. Wykorzystajmy okres późnej jesieni i zimy na przygotowywanie zdrowych i smacznych dań z tego warzywa.