^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

„Bitwa Regionów” - konkurs kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich.

Podium

W dniu 30.07.2022 r. miasto Rydułtowy było organizatorem konkursu „Bitwa regionów” wspieranego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Do konkursu zgłosiło się dziewięć KGW z powiatu cieszyńskiego, rybnickiego i wodzisławskiego. Powiat cieszyński reprezentowały panie z KGW Dębowiec, KGW Harbutowice, KGW Istebnianki, KGW Jaworzynczanki. W konkursie zaprezentowano potrawy regionalne, które oceniane były przez komisję konkursową. Rejon Śląska Cieszyńskiego znany jest z serów górskich, oscypków, kołaczy czy ciasteczek cieszyńskich. Panie postanowiły zaprezentować potrawy lokalne, mniej znane takie jak maćki w kapuśnicy, haluszki z bryndzom beskidzką, żebroczkę z wyrzoskami czy roladę z karczku na winie. Komisja konkursowa doceniła kuchnię regionalną naszego powiatu. Zasmakowały „maćki w kapuśnicy” przygotowane przez KGW Istebnianki, które to otrzymały I nagrodę i prawo do startu w II etapie konkursu - na szczeblu wojewódzkim. II nagrodę otrzymało KGW Jaworzynczanki za „haluszki z bryndzom beskidzką”. Nagrodzona Panie po raz pierwszy uczestniczyły w tak prestiżowym konkursie. Dlatego też jest to bardzo ważna dla nich nagroda. Mam nadzieje, że Pani zachęcone sukcesem zaprezentują swoje regionalne potrawy w konkursie „Nasz Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Bitwa

Bitwa R 2Bitwa R

Bitwa r 3

Zdjęcia i tekst: Elżbieta Borejza

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com