^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Święto Baraniny w Ustroniu

„Święto Baraniny” w Ustroniu to impreza ciesząca się ogromnym zainteresowaniem od wielu lat. W tym roku,13-tego sierpnia, w ramach XI edycji odbyły się równolegle :

 - XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

-  konferencja popularno-naukowa

-  imprezy kulturalne promujące spożywanie  mięsa baraniego (występy zespołów ludowych, pokaz strzyżenia owcy,  konkursy dla dzieci).

O tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny walczyło 6 ekip. Wyzwaniem dla kucharzy było przyrządzenie jagnięciny w obowiązkowym towarzystwie soczewicy oraz przygotowanie deseru w oparciu o owcze sery, polską gruszkę i żurawinę. Pierwsze miejsce zdobyli reprezentanci restauracji Europa w Rybniku.

 W  konferencji popularno-naukowej pt.: „Baranina w europejskim multikulti”  uczestniczyli naukowcy z uczelni i instytutów rolniczych, doradcy ŚODR z PZDR w Cieszynie i praktycy owczarstwa z Afganistanu, Republiki Czeskiej i Polski. W bogatym programie obrad poruszono zagadnienia walorów zdrowotnych i dietetycznych jagnięciny oraz mięsa z owiec dorosłych. Omówione zostały krajowe programy ochrony środowiska wspierające utrzymanie zasobów genetycznych małych przeżuwaczy. Wskazano na duże możliwości w propagowaniu turystyki kulinarnej w oparciu o chów owiec, zarówno na terenach górskich, jak i nizinnych. Przewinął się również wątek symboliki pasterza i owcy w aspekcie antropologicznym i religijnym. Konferencja zakończyła się degustacją potraw z produktów owczarskich w  tradycyjnej kuchni Afganistanu.

20160813 135328 2

Wieloletnia promocja i popularyzacja spożywania jagnięciny a zwłaszcza sposobu właściwego jej przyrządzania, przynosi wymierne korzyści, szczególnie w czasach zwiększonego ryzyka zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Aby jednak tak cenne mięso gościło na naszych stołach częściej, warto posiąść wiedzę o jego walorach oraz uczyć się przyrządzania potraw od najlepszych kucharzy. Taką możliwość daje nam co roku ustrońska impreza. Zapraszamy zatem ponownie za rok.

DSC02204 2

 

 

 

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com