^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Agroturystyka i przedsiębiorczośc na obszarach wiejskich

W czerwcu br. rolnicy z powiatu kłobuckiego wzięli udział w dwudniowym szkoleniu połączonym z seminarium wyjazdowym nt. "Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich". Zostało ono zorganizowane dzięki współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Śląskiego.

Szkolenie odbyło się w gospodarstwie agroturystycznym „Agroturystyka–Fluder” w miejscowości Jaszczurowa, pow. wadowicki.

W pierwszym dniu p. Stanisława Caban - Główny Specjalista ds. Przedsiębiorczości WGD i Agroturystyki Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przybliżyła zagadnienia dotyczące warunków formalno-prawnych prowadzenia działalności agroturystycznej oraz sprzedaży bezpośredniej. Zostały również przedstawione zasady funkcjonowania zagród edukacyjnych oraz wiele przykładów zajęć edukacyjnych wykorzystujących specyfikę i możliwości gospodarstw.

W drugiej części szkolenia temat dziedzictwa kulturowego i kulinarnego jako ważnego elementu w rozwoju gospodarstw agroturystycznych przedstawiła p. Renata Bukowska - Manager projektu „Produkt Lokalny Małopolska”. Ciekawym projektem realizowanym na odwiedzanym obszarze jest „Inkubator Kuchenny”, który powstaje środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Inkubator to obiekt, wyposażony w urządzenia gastronomii, z którego będą korzystać małe firmy, mieszkańcy i turyści.

W części wyjazdowej szkolenia, uczestnicy odwiedzili kuchnię Inkubatora Kuchennego w Świnnej Porębie, zagrodę edukacyjną, wioskę tematyczną i Lanckoronę.

Zagroda „Zwierzyniec Kopytkowo” położona w miejscowości Izdebnik, w gminie Lanckorona, realizuje programy edukacyjne z życia zwierząt. Jest to ciekawy przykład gospodarstwa, w którym utworzono mini ZOO. Właściciel prowadzi także pasiekę i edukację pn. Osładzaj sobie życie miodem.

W ramach wiosek tematycznych uczestnicy odwiedzili gospodarstwo edukacyjne "Koło wiejskich tradycji", które oferuje warsztaty rękodzielnicze, warsztaty w kuchni z tradycją, przypomnienie dawnych codziennych czynności związanych z życiem naszych dziadków.

Podczas wizyty w Lanckoronie przedstawione zostały praktyczne przykłady wykorzystania dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki i agroturystyki. Organizowane są tu plenery, warsztaty, funkcjonują pracownie ceramiczne, a wyroby sprzedawane są w sklepikach z lokalnymi produktami.

Uczestnicy szkolenia zdobyli wiedzę na temat zasad i aktualnych przepisów prowadzenia agroturystyki a także różnych form przedsiębiorczości, które wzbogacają ofertę i mają wpływ na osiągane przez rolników dochody. Mamy nadzieję, że wiedza i zaprezentowane przykłady będą inspiracją do podejmowania działalności i aktywizacji środowisk wiejskich.        

  DSCF3595

 

 

20140627 132454

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com