^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVI Dni Otwartych Drzwi

XXII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych oraz koła gospodyń wiejskich, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne do udziału w XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

nkd logo

Finał regionalny NKD odbędzie się 30 lipca (niedziela) na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w całości (cześć produktowa i część gastronomiczna) w salach budynku Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny”, ul. Parkowa 25.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

42.ser Będkowski fot D. Orłowski

Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Produkty pochodzenia roślinnego

Napoje regionalne

Inne produkty regionalne

W załącznikach aktualne formularze (produkt i gastronomia) oraz regulaminy, a także zgoda na przetwarzanie danych osobowych.

W części gastronomicznej każda z ekip musi zabezpieczyć we własnym zakresie sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych: kuchenkę elektryczną oraz naczynia do przygotowania i prezentacji dań. Wszelkie produkty użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej (potrawy mogą być wcześniej przygotowane).

Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie w nieprzekraczalnym terminie do 10 czerwca 2023 r.

Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie

- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 82 73 450

- O/ Mikołów – B. Stroczyk – tel. 32/ 32 50 143

- ŚODR Częstochowa – N. Michałowska, R. Rosiek, E. Pietruszka – tel.34/ 377 01 19

Dokumenty do pobrania :

Karta zgłoszenia produkt

Regulamin NKD potrawa

Regulamin konkurs NKD 2023

Regulamin NKD produkt

Zgoda na przetwarzanie danych

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com