^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVI Dni Otwartych Drzwi

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

NKD 1

31 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXI finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Do Konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowano 43 produkty, a w części gastronomicznej na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego rywalizowało 6 zespołów, które zaprezentowały 12 dań.

2

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe, specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie, przyznając wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2022”, wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 25 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

 

3

4

5

6

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

  • I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • II miejsce – KGW Popielów-Radziejów za zupę z maślonki z suszonymi śliwkami i jaskółcze gniazda z kluskami śląskimi
  • III miejsce – KGW Szczerbice za żurek na maślance i karminadle ze śledziem (klopsy ze śledziem)

Nominacje do nagrody „Perła 2022” dla:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” za królika w śmietanie

PRODUKTY

78910111213141516

Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda

  • KGW Golce Agnieszka Hejno za smalec golcowski
  • KGW Szczerbice za żymlok - bułczankę

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda

  • Dalidówka Sery Kozie Jakub Wątor za niegowonickie kozie kulki serowe

Podkategoria: miody

I nagroda

  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód nektarowo-lipowy

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • Beata Kostrzewa Katering Beata za pisarzowicki smalec z podgardla
  • SER_TOM Tomasz Krzyżowski za kozieradkowy świeżak
  • „Owcza Kraina” Dominik Modlasiński za owczy ser podpuszczkowy
  • Krzysztof i Kacper Widuch za miód wielokwiatowo-mniszkowy

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda

  • Anna Rutkowska za papierówki w syropie

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda

  • „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński za ogórki omy Hildy

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda

  • Krystyna Halabowska za olej lniany

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda

  • FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko za pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy
  • KGW Popielów-Radziejów Maria Mańka za zistę

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:

  • Piekarnia i Cukiernia „MAK” Andrzej Kijas za chleb mojego taty – chleb mieszany

Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:

  • Alicja Podgórska za winko z modroku
  • ZPHU „Ba-Ja” s.c. J. Babula, D. Janicka za kwas chlebowy
  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód pitny – trójniak

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda

  • Słodka Manufaktura Leona za moczkę
  • Joanna Tomasik za ocet miodowy

Nominacje do nagrody „Perła 2022”:

  • Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
  •  Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda
  • Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski

Laureatom serdecznie gratulujemy !!!

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com