– Komisja Europejska zaakceptowała nasz plan pomocy dla producentów trzody chlewnej – poinformował dziś wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
- To dobra wiadomość dla polskich rolników – podkreślił podczas konferencji prasowej szef resortu rolnictwa i dodał, że (…) wsłuchując się w głosy rolników wprowadziliśmy zmianę w rozporządzeniu i wnioski będzie można już składać od 15 lutego do końca kwietnia br.
O planie pomocy producentom trzody chlewnej mówił również sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
– Formularz wniosku będzie dostępny na stronie ARiMR i będzie go można składać w formie elektronicznej oraz osobiście w biurach powiatowych ARiMR – informował wiceminister Bartosik.
Beneficjenci pomocy
Rolnicy utrzymujący lochy i produkujący prosięta:
- urodzone w gospodarstwie rolnym od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r.,
- których oznakowanie zostało lub zostanie zgłoszone do ARiMR do 15 kwietnia 2022 r.
Pomoc będzie przysługiwać do stada zarejestrowanego na dzień 15 listopada 2021 r.
Zasady udzielenia pomocy:
Pomoc będzie udzielana na wniosek producenta rolnego składany do biura powiatowego ARiMR do 30 kwietnia 2022 r. Pomoc będzie wypłacana do 30 czerwca 2022 r.
Wniosek będzie prosty i będzie zawierał podstawowe informacje o producencie rolnym i jego gospodarstwie takie jak:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres producenta świń ubiegającego się o pomoc;
2) numer identyfikacyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (numer PESEL) albo numer identyfikacji podatkowej (NIP) producenta świń ubiegającego się o pomoc, a w przypadku osób fizycznych nieposiadających numeru PESEL - numer paszportu albo innego dokumentu stwierdzającego tożsamość;
3) oświadczenie producenta świń ubiegającego się o pomoc:
a) oświadczenie o zgłoszeniu do 15 kwietnia 2022 r. oznakowania świń urodzonych od 15 listopada 2021 do 31 marca 2022 r.
b) oświadczenie o zagrożeniu utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19.
Żródło: MRiRW