^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

„Produkty tradycyjne i regionalne województwa śląskiego – ochrona, przykłady dobrych praktyk”

1 Produkt 023

22 lutego 2023 r. w ŚODR w Oddziale Mikołów odbyło się szkolenie poświęcone produktom tradycyjnym i regionalnym województwa śląskiego. Zostało ono zorganizowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Departament Turystyki Urzędu Marszałkowskiego woj. śląskiego.

W szkoleniu wzięli udział doradcy ŚODR oraz lokalni wytwórcy tradycyjnej żywności, KGW, właściciele gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych, zainteresowani promocją i działaniami w obrębie produktów regionalnych. Przybyli reprezentowali województwo od Beskidów po Jurę Krakowsko - Częstochowską.

Szkolenie otwarła z-ca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Pani Anna Szymik, która przywitała prelegentów i uczestników przybyłych na szkolenie oraz wprowadziła w tematykę szkolenia.

W wydarzeniu zostały przedstawione zagadnienia dotyczące m.in. wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych, ochrony polskich nazw w krajowym i unijnych systemach jakości, roli etnografa w procesie dokumentacji tradycji wytwarzania produktu regionalnego i tradycyjnego.

Wykładowcy szkolenia prezentowali następujące tematy:

Agnieszka Kotwa – główny specjalista w Departamencie Turystyki, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, omówiła zasadę wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Przedstawiła również podejmowane działania promocyjne min. konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zachęcając do udziału w tegorocznej edycji.

2 produkt 023

Anna Zawadzak - kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie omówiła systemy jakości żywności w odniesieniu do produktów tradycyjnych, krajowy system „Jakość Tradycja” oraz unijne systemy Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Dobrawa Skonieczna-Gawlik - etnolog, pracownik Wydziału Kultury i Promocji Miasta Sosnowiec, przedstawiła proces dokumentacji tradycji produktu oraz przykłady dokumentowania historii produktu zwracając uwagę na wywiady etnograficzne.

3 produkt 23

Artur Kupczyk - szef kuchni, ekspert kulinarny, technolog żywienia w swoim wystąpieniu prezentował temat produktu regionalnego w odniesieniu do profesjonalnej gastronomii, zwracając uwagę na odpowiednie podejście marketingowe do produktów tradycyjnych.

4 produkt 023

Szkolenie poświęcone aktualnej tematyce związanej z dziedzictwem kulinarnym naszego regionu było również doskonałą okazją do podsumowania działań popularyzujących żywność tradycyjną i regionalną oraz tradycje kulinarne województwa śląskiego.

  5 produkt 023

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com