Na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich w miniony weekend odbyły się Targi Smaki Regionów. Wydarzenie to skupia producentów prezentujących najlepszą regionalną i tradycyjną żywność, w tym również wyróżnioną certyfikatami systemów jakości żywności. Podczas Targów 28 września odbył się również Wielki Finał XXIII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Na uroczystej gali wyróżniono 80 producentów z całej Polski którzy otrzymali prestiżową nagrodę Perła 2024. Sześcioma Perłami mogą pochwalić się producenci i wytwórcy wyjątkowej żywności z województwa śląskiego.
Z województwa śląskiego nagrodę Perła 2024 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” otrzymali:
za produkty tradycyjne i regionalne
Fest-Park Cukiernictwo Ilona Pudełko - Pisarzowicki kołocz weselny-dożynkowy – powiat bielski
Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok - Miód leśny- powiat m. Jastrzębie Zdrój
Pasieka Skowronek Aneta i Grzegorz Śliwka - Miód pitny Starowiejski dwójniak jakościowy – powiat bielski
Zagroda Edukacyjna “U Źródeł” Aneta Nogowczyk- Wiślańska herbata z zielin - powiat cieszyński
Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne - szynka dojrzewająca z jagnięciny – powiat cieszyński
za tradycyjną potrawę regionalną
Zagroda na pograniczu Joachim Marczinski, Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane -Zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle – powiat raciborski
Gratulujemy wszystkim nagrodzonym