Zwyczajem głęboko zakorzenionym w tradycji świątecznej jest pieczenie drobnych ciasteczek przed Świętami Bożego Narodzenia – co najmniej 2 tygodnie przed rozpoczęciem świętowania. Z wypiekania przepysznych ciasteczek znany jest Śląsk Cieszyński.
Dawniej ilość i jakość ciastek zależała od zasobności gospodarzy. W bogatych domach piekło się od kilku do kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu rodzajów ciastek o przeróżnych kształtach. Najbardziej popularne były pierniczki, które wycinano foremką aby nadać im ciekawy kształt. Piekło się je z dodatkiem przypraw korzennych, miodu, jaj i masła. Były to pierwsze smakołyki od których zaczynało się wypieki, ponieważ potrzebowały najwięcej czasu by skruszeć. Inne bardzo popularne ciastka, to kruche sklejane dżemem i składane warstwowo, aby tworzyły piramidę, kulki ponczowe, zozworki z dodatkiem imbiru, anyżówki, amoniaczki, ciasteczka formowane przez maszynkę, margarynioczki.
Upieczone ciastka przechowywało się w pudełkach, każdy rodzaj osobno, aby nie wyschły i nie zmieniły smaku.
Z czasem zaczęto wzbogacać przepisy i obecnie stosuje się więcej bakalii, alkoholu i masła – dla udoskonalenia smaku. Pozostał także zwyczaj obdarowywania się ciastkami przed świętami.
Przepisy:
Ciasteczka-figurki z piernika
1 kg miodu
1.5 kg żytniej mąki,
2 jajka,
8 g amoniaku spożywczego,
1-2 białka do smarowania pierniczków,
cynamon,
goździki
Miód zagotować, wystudzić do letniego, dodać mąkę, amoniak i mielone przyprawy. Dobrze wyrobić ciasto, włożyć je do garnka i zostawić na 3-4 dni. Przygotować foremki o różnych kształtach (np. zwierząt)z kartonu. Ciasto wywałkować i wycinać foremkami. Ciastka smarować białkiem, kłaść na wysmarowaną blachę i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu smarować lukrem z obu stron.
Ciasteczka imbirowe „zozworki”
3 jajka
30 dag cukru pudru,
30 dag suchej mąki krupczatki,
2 dag sproszkowanego imbiru
Jajka z cukrem utrzeć do białości. Dodać mąkę, ugnieść ciasto i podzielić na trzy części. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego foremką ciasteczka. Pozostawić do odleżenia na 3 godziny. Piec w temp. Ok. 140-150 stopni C. Ciastka im są starsze tym lepsze.
Ciasteczka – amoniaczki
50 dag mąki pszennej
25 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny (masła)
1 dag amoniaku spożywczego,
125 ml mleka,
3 żółtka,
otarta skórka z cytryny,
sól
tłuszcz do posmarowania blachy,
cukier puder do posypania ciastek
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem i zgnieść. Do maszynki do mielenia włożyć specjalne wkłady do wycinania ciastek albo wycinać wywałkowane ciasto foremką. Układać na posmarowanej blasze i piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C(ok. 10-15 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przez maszynkę
50 dag mąki,
2 jaja,
25 dag masła lub margaryny,
15 dag cukru pudru
tłuszcz do wysmarowania blachy,
cukier do posypania ciasteczek
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem i zagnieść. Do maszynki do mielenia włożyć specjalne wkłady do wycinania ciastek. Gotowe ciastka układać w wysmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C ok. 10-15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka sklejane
30 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 żółtko,
12 dkg cukru pudru,
20 dkg masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do smarowania formy,
słoik powideł do smarowania,
polewa czekoladowa do dekoracji
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, posiekać nożem, zgnieść ciasto, rozwałkować i wycinać foremką kółeczka lub kwiatuszki. Nakładać na blachę wysmarowaną masłem. Piec w gorącym piekarniku ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu smarować powidłami, sklejać po dwa i dekorować polewą czekoladową.
Na podstawie: Urszula Zwardoń, Renata Karpińska i inni „Tradycje kulinarne Cieszyna”, 2007 r.