^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Do pobrania

Demonstracje - I szkolenie

logotypy bydlo

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz
Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów
demonstracyjnych i działań informacyjnych”, w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”,
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja realizowana w ramach Konsorcjum, którego liderem jest
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

 

W gospodarstwach demonstracyjnych trwają szkolenia z zakresu nowoczesnej technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych. Tematem demonstracji jest optymalizacja produkcji wołowiny w aspekcie doboru rasy i możliwości monitoringu produkcyjnego.

Do tej pory w szkoleniach uczestniczyło 180 osób, które odwiedziły gospodarstwa demonstracyjne Jacka Klimzy w Łagiewnikach Wielkich (powiat lubliniecki), Dżesiki Grabińskiej w Kamińsku (pow. kłobucki) oraz gospodarstwo Joanny Kubary w Kamienicy Polskiej (pow. częstochowski).

Program pierwszego spotkania obejmował takie zagadnienia jak: rasy bydła mięsnego, systemem utrzymania i rozrodu bydła, system zarządzania stadem, żywienie bydła, profilaktyka weterynaryjna i zootechniczna, organizacja pracy w gospodarstwie specjalizującym się w chowie lub hodowli bydła mięsnego.

Odbyła się także prezentacja gospodarstwa ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań lub dobrych praktyk. Uczestnicy mogli zobaczyć oborę, pastwiska oraz zwierzęta.

Gospodarstwo demonstracyjne Jacek Klimza.

Gospodarstwo zajmuje obszar 142 ha, w tym pastwiska 75ha. Stado mięsne składają się ze 120 sztuk krów rasy Limousine i 25 sztuk krów rasy Blonde d’Aquitaine. Dodatkowo hodowane są 54 sztuki młodego bydła opasowego rasy LM i 12 rasy BD. Całe stado w obu rasach liczy 412 sztuk. Stado jest utrzymywane na  kwaterach w okresie sezonu pastwiskowego od maja do listopada, a w okresie zimowym na okólniku. Bydło opasowe utrzymywane jest w budynku obory. Pastwiska są pochodzenia naturalnego lub utworzone na gruntach ornych, a odległość od gospodarstwa do pastwisk wynosi maksymalnie 300 metrów. Żywienie bydła opiera się na paszy z pastwisk, a w okresie zimowym na sianokiszonce, sianie i słomie, przygotowywana jest dawka pokarmowa w postaci TMR. Krycie opiera się na kryciu haremowym, gdzie wymianie buhajów odbywa się co 5 lat. Buhaje pochodzą z hodowli zarodowych. Woda do obiektu dostarczana jest z wodociągu, a na poszczególne kwatery dowożona lub stworzono swobodny dostęp do naturalnych zbiorników wody.

Gospodarstwo demonstracyjne Dżesiki Grabińskiej.

Gospodarstwo zajmuje obszar 90 ha w tym 50 ha użytków zielonych, w tym pastwisk, na których przebywa około 60 matek bydła rasy Limousine. W okresie pastwiskowym (od maja do listopada) bydło jest utrzymywane na  kwaterach, a w okresie w wiacie z dachem półokrągłym oraz budynku obory. Pastwiska są pochodzenia naturalnego lub utworzone na gruntach ornych, a odległość od gospodarstwa nie przekracza 100 metrów. Żywienie bydła opiera się na pastwiskach, a w okresie zimowym na sianokiszonkach, sianie i słomie. Krycie haremowe opiera się na buhajach wymienianych w stadzie co 5 lat, pochodzących z hodowli zarodowych. Woda do obiektu jest dostarczana z wodociągu, a w okresie wypasu na poszczególnych kwaterach jest dowożona lub zapewniony jest swobodny dostęp do naturalnych zbiorników wody.

Gospodarstwo demonstracyjne Joanna Kubara

Na terenie gospodarstwa znajduje się około 50 ha użytków zielonych, w tym pastwisk, na których utrzymywane jest około 36 sztuk matek bydła rasy Angus i Highland oraz 79 sztuk młodzieży. W okresie pastwiskowym, trwającym od maja do listopada, bydło przebywa całodobowo na kwaterach, natomiast zimą utrzymywane jest na okólniku oraz w oborze. Pastwiska, na których przebywa bydło, są pochodzenia naturalnego lub utworzone na gruntach ornych. Odległość pastwisk od gospodarstwa nie przekracza 100 metrów.

Ekstensywne żywienie bydła oparte jest na pastwiskach, a w okresie zimowym dodatkowo stosowane są sianokiszonka, siano oraz słoma. Krycie haremowe odbywa się w oparciu o buhaje, które wymieniane są w stadzie co 5 lat i pochodzą z hodowli zarodowych.

Woda do obiektu dostarczana jest z wodociągu, a w okresie pobytu bydła na poszczególnych kwaterach woda jest dowożona.

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com