W ramach operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), w dniach 12 września 2023 roku i 4 czerwca br. rolnicy z województwa śląskiego odbyli praktyczne szkolenia w gminie Raków w powiecie kieleckim w województwie świętokrzyskim. Demonstracja odbyła się w gospodarstwie ekologicznym pana Jakuba Chudzika w miejscowości Zalesie. Rolnik prowadzi 29 hektarowe gospodarstwo ekologiczne ukierunkowane na ekstensywną hodowlę bydła rasy polskiej czerwonej. Znaczna część produkcji roślinnej jest przeznaczona na paszę, pozostałą stanowią uprawy: pszenżyto ozime, pszenica orkisz, rzepak i len oleisty.
Celem demonstracji było doskonalenie uprawy rzepaku ozimego metodami ekologicznymi.
W ramach demonstracji na powierzchni 1,7 ha zasiano początkowo przedplon — mieszankę DSV Letnie BioTrio (życica, koniczyna aleksandryjska, koniczyna perska), którą wykorzystano na paszę, a następnie rzepak ozimy odmian Ricardo i Randy. Zastosowano nawożenie obornikiem oraz nawozy: TimacAgro, Bioilsa, KaliSop, Blenus. Działkę podzielono na dwie części, na jednej zasiano rzepak w czystym zasiewie, na drugiej rzepak z roślinami osłonowymi — koniczyną białą i bobikiem.
Podczas drugiej wizyty w gospodarstwie omówiono wyniki obserwacji prowadzonych na założonym obiekcie dotyczącym oceny porażania przez szkodniki i choroby, stopnia zachwaszczenia.
Z powodu masowego pojawienia się gnatarza rzepakowca w październiku konieczne było zastosowanie zabiegu insektycydowego (Spintor). Po wznowieniu wegetacji rzepak wyglądał dobrze, natomiast rośliny osłonowe wymarzły zimą. W kwietniu zaobserwowano nalot chowaczy, w związku z czym powtórzono zabiegi insektycydowe. Pomimo zachwaszczenia w czerwcu plon rzepaku zapowiadał się obiecująco.
Demonstracja rzuciła szersze światło na uprawę metodami ekologicznymi. Uczestnicy demonstracji zostali zapoznani z agrotechniką uprawy rzepaku ozimego w gospodarstwie ekologicznym. Poruszone zostały problemy związane z poszczególnymi elementami uprawy: odpowiednie przygotowanie gleby, zastosowanie odpowiedniego przedplonu, odpowiednie zabiegi uprawowe oraz terminowość stosowanych zabiegów. Niedopatrzenia na którymś z etapów uprawy, zwłaszcza w produkcji ekologicznej natychmiast skutkują nadmierną presją chwastów, chorób czy szkodników.
Każdy uczestnik po drugiej wizycie otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji z tematu Rzepak.