^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH- relacja z demonstracji ekologicznych z tematu UBOJNIA

 

logotypy do newsa o ekol. gosp dem

W ramach operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), w dniu 25 października br. rolnicy z województwa śląskiego odbyli praktyczne szkolenia w gospodarstwie pana Tomasza Kupaja w Kęszycach w województwie wielkopolskim. Jest to gospodarstwo ekologiczne o zbilansowanej produkcji roślinnej ze zwierzęcą. Powierzchnia ogólna gospodarstwa wynosi 16,38 ha. Produkcja prowadzona jest na powierzchni 14,50 ha, w tym grunty orne stanowią 12,12 ha, trwałe użytki zielone 2,38 ha. Produkcja prowadzona jest na słabych glebach głównie klasy V i VI, niewielka część na glebach klasy IV. Produkcja roślinna stanowi bazę paszową dla utrzymywanych zwierząt. Kukurydza uprawiana jest na powierzchni 2 ha. Pozostałe uprawy to: wyka z rośliną podporową, ziemniaki, pszenżyto ozime, pszenica jara, warzywa, trawy na gruncie ornym, mieszanki zbożowe. Gospodarstwo poza uprawą zbóż i traw przeznaczonych na paszę zajmuje się zarodowo-zachowawczą hodowlą świń rasy złotnicka pstra, owiec rasy wielkopolska i królika popielniańskiego białego. W gospodarstwie prowadzona jest również hodowla kurczaków brojlerów oraz kur niosek.

Temat szczegółowy demonstracji to: „Technologia uboju drobiu w produkcji ekologicznej”.

1

Głównym celem demonstracji było pokazanie technologii uboju ekologicznego drobiu ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych.

Podczas wizyt w obiekcie demonstracyjnym uczestnicy obejrzeli film przedstawiający podstawowe etapy linii uboju drobiu oraz zapoznali się z historią ubojni, która została zatwierdzona w 2017 roku przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Prowadzona jest w niej działalność polegająca na sprzedaży bezpośredniej tusz i podrobów drobiu oraz królików z własnej hodowli.

IMG 20231025 102636

IMG 20231025 113659

Natępnie uczestnicy mieli możliwość obejrzenia ubojni, która wysposażona jest w maszyny i urządzenia takie jak: zaparzalnik, skubarka, haki, lejek ubojowy, chłodnia do chłodzenia tuszek, stół, pakowarka próżniowa, chłodziarka do gotowych produktów.

IMG 20231025 114417

IMG 20231025 114419

Efektem demonstracji było przedstawienie odbiorcom demonstracji technologii uboju ekologicznego drobiu zapewniającej uzyskanie bezpiecznego zdrowotnie ekologicznego mięsa drobiowego.

IMG 20231025 113117 1

Każdy uczestnik po wizycie otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji z tematu Ubojnia.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com