^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH- relacja z demonstracji ekologicznych z tematu PRZETWÓRSTWO OWOCÓW LUB WARZYW

 

logotypy do newsa o ekol. gosp demW ramach operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” wspófinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), w dniu 8 września br. rolnicy z województwa śląskiego odbyli praktyczne szkolenia z przetwórstwa owoców i warzyw w Tłoczni Soków Owocowych „VERO” w gminie Dmosin w powiecie brzezińskim w województwie łódzkim.

IMG 20230908 104941 1IMG 20230908 104952 1

Uczestnicy demonstracji zostali zapoznani z gospodarstwem i obiektem przetwórczym Państwa Kunów w Lubowidzy. Ogólna powierzchnia gospodarstwa wynosi 21,93 ha, w tym powierzchnia użytków rolnych 19,28 ha. Uprawa główna w ekologii to porzeczka czarna oraz malina, ponadto uprawiane są zboża. Prowadzone są również uprawy konwencjonalne: aronia, porzeczka czarna, bez czarny, jabłonie oraz uprawa wielogatunkowa: pomidor, pigwowiec japoński, winorośl.

IMG 20230908 133005 1

Owoce pochodzące z gospodarstwa zostają częściowo przetworzone na soki we własnej tłoczni - otworzona i zarejestrowana w 2011 r., a część sprzedawana jest do punktu skupu. W tłoczni używane są tylko owoce, które są starannie selekcjonowane , gdyż o jakości soku decyduje jakość surowca. Wybierane są też te odmiany, które gwarantują najwyższe walory smakowe i zdrowotne. Używane są tylko i wyłącznie owoce świeże, dojrzałe i zdrowe.

Obecnie firma posiada bogate portfolio produktów – 5 linii, tj. 8 smaków w linii JOY(blendy jabłkowo-owocowe), 7 smaków w linii BLACK (soki wytrawne), 3 smaki w linii RETRO (syropy), 2 smaki w linii RED (soki warzywne) oraz 7 produktów w linii BIO.

IMG 20230908 100028

Efektem prowadzonej demonstracji było uzyskanie pasteryzowanego soku malinowego otrzymanego z malin z produkcji ekologicznej i otrzymanych z niego syropu oraz przecierowego soku pomidorowego z pomidorów z uprawy ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Podczas zajęć szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności rolniczej.

IMG 20230908 115040 1

 

IMG 20230908 115059

Wizyta w przetwórni zakończyła się degustacją soków. Każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w demonstracji o tematyce Przetwórstwo owoców lub warzyw.

IMG 20230908 134252

Operacja miała na celu wymianę wiedzy i doświadczeń, współpracę między nauką a praktyką rolniczą, prezentowanie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych, a co za tym idzie transfer wiedzy w rolnictwie ekologicznym.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com