W związku z realizacją operacji w ramach podziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, która jest wspófinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020- Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego uczestniczył w demonstracji pt: WARZYWA.
Demonstracja z tematu WARZYWA została założona w gospodarstwie Pani Barbary Sordyl-Lipnickiej w miejscowości Czaniec ul. Lipowa 8 w gminie Porąbka zlokalizowanej w powiecie bielskim w województwie śląskim.
W gospodarstwie Pani Barbary wiosną 2023r. został założony obiekt demonstracyjny – Warzywa. Zgodnie z założeniami projektu minimalna powierzchnia obiektu demonstracyjnego z tematu Warzywa powinna stanowić 0,20 ha. Na całej minimalnej powierzchni dozwolone jest prowadzenie uprawy jednego gatunku lub też dwóch gatunków warzyw-wówczas uprawa każdego gatunku musi być prowadzona na powierzchni nie mniejszej niż 0,10 ha.
Pani Barbara w ramach demonstracji podjęła się uprawy dwóch gatunków: marchew i burak ćwikłowy. W związku z powyższym szczegółowe tematy realizowanej demonstracji to: „ Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi” oraz „ Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”.
W ramach wspomnianej demonstracji w gospodarstwie w dniach 20.07.2023r, 25.07.2023r, 27.07.2023r, 01.08.2023r, 03.08.2023r, 04.08.2023r, 08.08.2023r, 09.08.2023r, 10.08.2023r. odbyły się drugie spotkania szkoleniowe. Łącznie gospodarstwo odwiedziło 9 grup składających się z 15 osób każda grupa (135 osób).
Podczas drugich wizyt na obiekcie demonstracyjnym uczestnicy zapoznali się m.in. z zagadnieniami dotyczącymi założeń organizacyjnych obiektu demonstracyjnego, a także z omówieniem problemów wynikających z wystąpienia w danym sezonie wegetacyjnym na założonej demonstracji m. in. chorób i szkodników roślin warzywnych.
Ponadto zostały przedstawione zagadnienia związane ze sposobem uprawy, zastosowanym nawożeniem, a także agrotechniką i ochroną roślin, które miały wpływ na zdrowotność i plon roślin warzywnych. Dodatkowo omówiono wpływu zastosowanych metod uprawy, nawożenia, doboru odmian, ochrony roślin na jakość i ilość wytwarzanego plonu. Ponadto w ramach spotkań szkoleniowych prowadzona była dyskusja dotycząca ekologicznej produkcji w szczególności upraw warzywnych.
Oprócz dużej porcji wiedzy przekazanej bezpośrednio przez założycielkę obiektu demonstracyjnego, jak również doradców prezentujących demonstrację – w każdym spotkaniu szkoleniowym uczestnicy mieli zapewniony również obfity bufet kawowy oraz dwudaniowy obiad wraz z deserem w postaci ciasta. Spotkania dały też możliwość zapoznania z ekologicznymi produktami, które wykorzystywane były do przygotowania wspomnianego serwisu kawowego oraz obiadu.
Ponadto każdy uczestnik po drugiej wizycie na obiekcie demonstracyjnym otrzymał zaświadczenie z uczestnictwa z demonstracji ekologicznej z tematu Warzywa.
Dla przypomnienia ramach wspomnianej demonstracji w gospodarstwie w dniach: 30.05.2023 r. 31.05.2023 r., 06.06.2023 r., 13.06.2023 r., 14.06.2023r, 15.06.2023r. , 20.06.2023r , 21.06.2023r oraz 22.06.2023r. odbyły się pierwsze spotkania szkoleniowe
Natomiast drugie spotkania w ramach tej samej demonstracji realizowane były w dniach : 20.07.2023r, 25.07.2023r, 27.07.2023r, 01.08.2023r, 03.08.2023r, 04.08.2023r, 08.08.2023r, 09.08.2023r, 10.08.2023r.
Warto podkreślić, że utrzymanie obiektu demonstracyjnego trwało nie tylko w okresie realizacji spotkań szkoleniowych/ demonstracji ekologicznych w gospodarstwie. Za całkowite zakończenie działań na obiekcie demonstracyjnym uznaje się w przeprowadzenie zbioru oraz dokonanie oceny polegającej na określeniu wielkości plonu całkowitego i plonu handlowego z poszczególnych wariantów obiektu demonstracyjnego.
Szczegółowe dane dotyczące m.in. czynności wykonywanych na obiekcie demonstracyjnym, informacje dotyczące zjawisk pogodowych podczas prowadzenia obiektu demonstracyjnego, a także ocenę występowania patogenów chorobotwórczych oraz szkodników na obiekcie należy podać w dzienniku obserwacji prowadzonym przez rolnika- właściciela obiektu demonstracyjnego.
Warto zaznaczyć, że projekt ten ma na celu upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności, stąd zachęcamy do możliwości udziału w innych demonstracjach.
Źródło:
- Instrukcja założenia i prowadzenia obiektu demonstracyjnego- Temat: Warzywa; Temat szczegółowy: „Kompleksowy program ekologicznej produkcji marchwi” oraz „Kompleksowy program ekologicznej produkcji buraka ćwikłowego”. Tematy opracowane przez Opiekunów Naukowych z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego ze Skierniewic- dr Magdalenę Ptaszek, dr Annę Jarecką- Boncelę, dr hab. Grażynę Soikę prof. IO, dr hab. Bożenę Matysiak prof. IO;
- Opis gospodarstwa Pani Barbary Sordyl- Lipnickiej sporządzony przez Doradcę z ŚODR Częstochowa P. Agnieszkę Kurcius;
- Zdjęcia wykonane przez doradców z ŚODR Częstochowa prowadzących w/w demonstrację.