^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

ZASADA „ZERO WASTE” A NOWY OBOWIĄZEK SPRZEDAWCÓW ŻYWNOŚCI

marnowanie żywności wikipedia

„Zero waste” często tłumaczone jako brak śmieci lub brak marnowania, jest to poniekąd styl życia, w którym duże znaczenie mają następujące zasady:

- Refuse (odmawiaj)- tzn. nie gódź się na zbędne zanieczyszczenia np. odmawiaj ulotek reklamowych czy jednorazowych opakowań;

- Reduce (ograniczaj)-redukuj liczbę przedmiotów- posiadaj to, co niezbędne do życia;

- Reuse (użyj ponownie)- czyli nie stosuj rozwiązań jednorazowych, a używaj wielorazowych opakowań;

-Recycle (segreguj i przetwarzaj)- zadbaj o to, żeby zbędne rzeczy zostały przerobione na coś pożytecznego;

-Rot (kompostuj)-np. kompostuj odpadki organiczne.

Wprowadzając w życie tzw. zasady „zero waste” czyli brak marnowania nie było by, aż tyle niekorzystnych zjawisk w środowisku naturalnym. Szacuje się, że rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności trafia do atmosfery ponad 3 miliardy ton gazów cieplarnianych. Zaś ich skutkiem mogą być m.in. susze, powodzie bądź ograniczona podaż wody słodkiej.

Na podstawie prowadzonych badań przez SGGW oraz Instytut Ochrony Środowiska- Państwowego Instytutu Badawczego stwierdzono, że na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności.

Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7%;

Produkcja i przetwórstwo – tu straty wynoszą ok 30%,

Transport i magazynowanie- generują mniej niż 1% strat;

Gastronomia- nieco powyżej 1 % strat;

zaś najwięcej żywności marnują konsumenci- aż 60%.

Stąd, aby przeciwdziałać marnowaniu żywności sprzedawcy artykułów żywnościowych mają nowy obowiązek.

Zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U z 2020 r. poz. 1645) istnieje konieczność składania do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Gospodarki Wodnej w Katowicach pisemnego rocznego sprawozdania o marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, w terminie do 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.

Zgodnie z art. 5 ust. 8 ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności w terminie do dnia 30 kwietnia roku kalendarzowego następującego po roku, którego opłata dotyczy wnosi należną opłatę na rachunek bankowy Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na terenie województwa, w którym znajduje się siedziba sprzedawcy żywości.

Wzór sprawozdania o marnowanej żywności określony został w drodze rozporządzenia przez Ministra Klimatu i Środowiska (Dz. U. 2020 poz. 2246).

 

Źródło:

Materiały ze strony WFOŚiGW w Katowicach,

Materiały szkoleniowe dot. zasady „zero waste”

„Środowisko” 1/2022;

zdjęcie pochodzi ze strony https://pl.wikipedia.org 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com